Обучават кадри за кино индустрията в Ню Бояна

  • Сподели:
Обучават кадри за кино индустрията в Ню Бояна

Film Forge е центърът за професионално обучение на кадри за киноиндустрията, функциониращ към Ню Бояна Филм Студио. След близо двугодишна пауза, наложила се поради ограниченията, породени от световната Ковид-19 пандемия, Film Forge възобновява своята дейност. 

„Започваме новите курсове още през месец февруари 2022 г. - ще осъществим 5- дневно практическо обучение (от 14 до 18 февруари) на aсистенти за отделите Камера, Грип и Осветление. Планираме да приемем до 60 души общо в тези три курса, като най-добре представилите се ще получат веднага възможност за работа на снимачните площадки на международните продукции, които предстои да се снимат в България през следващите месеци. Записването за курсовете става на study@filmforge.org или директно през формата на сайта filmforge.org“,споделят от киностудията, в които тази година ще се снима кинохитът „Червената Соня“, както и няколко проекта на Disney.

Индустрията спешно се нуждае от нови членове на екипите, които да работят на необходимото високо ниво, за да може България да посрещне обслужването на по-голям брой проекти през следващите години. След приемането на новата мярка за стимулиране на инвестициите в българската киноиндустрия, въведена в Закона за филмовата индустрия през март 2021 година, погледът на някои от най-големите световни студия е насочен към страната ни. 

В момента България разполага с кинопрофесионалисти, които са признати като едни от най-добрите в света. Повечето от тях имат над 10-годишен опит в работата по международни проекти. От изключителна важност е възможно най-скоро да се организира насочено и последоватено обучение на нови специалисти, в направленията, където има нужда, които да се влеят в текущите проекти и да започнат да трупат опит и умения. 

Такава ще бъде мисията на Film Forge. “Важно е да се отбележи, че нашият център има предимство пред много от филмовите школи по света, а именно да оперира на територията на работещото филмово студио Ню Бояна. Така Film Forge успява да предложи максимално реалистична среда за практическите занятия и изява на бъдещите кинопрофесионалисти. Планираме в следващите месеци да осъществим подготовка на кадри в различни специалности, като ще започнем с онези, от които има най-голяма нужда към момента. Затова ще си партнираме с местни и международни продуцентски компании, организации в областта на филмовата индустрия, филмови професионалисти и т.н.”, съобщават още от Ню Бояна.