Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, представя премиерата на “Мъртви души”

  • Сподели:
Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, представя премиерата на “Мъртви души”

В рамките на най-големият форум за съвременен танц One Dance Week на 21 Май в Пловдив, ще се състои премиерата на новата танцова продукция „Мъртви души“ на Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни. Копродуценти  на танцова продукция „ Мъртви души“ са ONE DANCE WEEK и  РЦСИ Топлоцентрала. 

Премиерата на спектакъла „Мъртви души“ ще се състои на  21.05.2023 г. от 18 ч. в
Дом на културата “Борис Христов”, Пловдив по време на 15-то издание на ONE DANCE WEEK в България. Билетите за спектакъла са в продажба на касите на EasyPay в цялата страна и онлайн от EPAYGO.
Премиерата на спектакъла в София ще бъде на 07 / 08.06.2023 г. от 19:30 ч. в РЦСИ Топлоцентрала.

Танцовият спектакъл "Мъртви души" е вдъхновен от едноименният роман-поема на Гогол и е посветен на нашето съвремие и въздействието, което настоящата война в Украйна упражнява върху всички нас. Спектакълът ще бъде без думи, съчетаващ танц, театър, съвременен цирк и фотография. 


 
© Васил Танев

Автор на идеята, режисьор, драматург и хореограф е Гергана Димитрова. През 2007 година тя основава театралната формация „Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни” (www.36monkeys.org), базирана в София и е неин артистичен директор. Съосновател е на АСТ-Асоциация за свободен театър (2009), координатор на българския комитет на международната мрежа EURODRAM (от 2014), а през 2023 е избрана и за президент на мрежата. Изучавала е класически балет в държавното хореографско училище в София, след което се занимава още 5 години със съвременни танцови техники.

"Мъртви души" представлява съвременно изследване на душата по време на война. Кога умира душата? Кои души са мъртви? Тези, чиито тела са убити или умрели или душите могат да умират преди телата? Умирането на душата еднократен и еднопосочен акт ли е? Ако убиеш или навредиш на някого, това наранява ли душата ти? Може ли да се родиш без душа? 
Отговорите на тези въпроси търси Гогол преди повече от век и половина. На фона на случващото се днес в Украйна, неговата родина и място на действието на романа “Мъртви души”, не може да не си ги зададем отново. И в неговата традиция на портретиране на малките, но много говорещи детайли у поведението, обкръжението, облеклото на един човек, ще изследваме белега на войната върху тялото и душата. 


 © Васил Танев
Картините от войната в Украйна потресоха целия свят. Именно визуалните документални материали от събитията там са основата, на която се разработват движенческите партитури и образите на сцената. Спектакълът изследва езика на телата по време на война, за да се опита да разбере какво става с душата в такава екстремна ситуация. 
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22 и ВРЧКО. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е част от програма “Наследство” на Фондация Пловдив 2019 г. 

Кредити:
Автор на идеята, режисьор, драматург, хореограф: Гергана Димитрова
Хореограф, репетитор: Ангелина Гаврилова
Сценография, костюми и видео: Никола Налбантов
Музика: Веселин Веселинов-Еко
*използвани са авторски аранжименти и изпълнение на Gnossienne 1 от Ерик Сати и “Habanera” от операта “Кармен” от Жорж Бизе - арията изпълнява на живо Йоана Кадийска 

Глас зад кадър: Александър Митрев
С участието на:
Ангелина Гаврилова, Вяра Болградова, Йоана Кадийска, Филип Миланов, Цветан Пейчев, Михаил Иванов
Участват още: Адриана Димитрова, Валерия Колева, Ева Атанасова, Емилия Радичева, Катя Кирова, Олександра Кирчева, Олександра Тимошенко, Славея Славчева, Борислав Вълов, Йордан Върбанов, Мартин Върбанов, Пьотр Кшемински, Сергей Жиганюк, Тони Кaрабашев, Ruanda 
Асистент продукция: Михаил Жекунов
Фотограф: Васил Танев
Визия: Никола Налбантов, Андреа Попйорданова

Копродуценти  на танцова продукция „ Мъртви души“ са ONE DANCE WEEK и  РЦСИ Топлоцентрала. Партньор на проекта е ОКИ Дом на културата „Средец“ София.
Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програма Едногодишен грант ’22 и ВРЧКО. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и е част от програма “Наследство” на Фондация Пловдив 2019 г.