От Ню Йорк в София: съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева 

  • Сподели:
От Ню Йорк в София: съвременната Кармен Клементин Марген пее у нас на 31 май по покана на Соня Йончева 

С рецитала "Париж и нощта" в зала "България" ще бъде закрит първият сезон "Съкровени гласове", организиран от SY11 Events
 
Френското мецосопрано с впечатляваща световна кариера Клементин Марген ще изнесе за първи път у нас свой концерт на 31 май от 19:30 часа в зала "България". Смятаната за една от най-успешните съвременни изпълнителки на Кармен от едноименната страстна опера на Бизе ще закрие първия сезон "Съкровени гласове" с рецитала "Париж и нощта". През месеците април и май тя пее в Метрополитън опера в Ню Йорк именно в новата продукция на "Кармен", а малко след това идва директно в България. 

Публиката у нас ще се наслади на обичани композиции и арии от Жул Масне, Морис Равел, Камий Сен-Санс, Жак Офенбах, Анри Дюпар, Джордж Гершуин и др. Инструменталният акомпанимент е поверен на сестрата на Клементин - Сара Марген, с която редовно гастролира по световните сцени на различни фестивали и концертни формати.
"Много съм удовлетворена от успеха и реализацията на проекта "Съкровени гласове" и възможността толкова хора в България да се докоснат до изкуството и невероятните гласови възможности и послания на поканените от нас водещи млади международни артисти. Клементин Марген е точният избор за красив финал на нашия първи сезон, за да пренесе зрителя в очарованието, космополитността и пъстрите нюанси на Париж с неговата велика музика и култура", споделя Соня Йончева.

Израсналата в Южна Франция Клементин Марген е смятана за едно от водещите мецосопрани на своето поколение, като през последните няколко години тя печели международно признание в театри като Националната опера в Париж, Дойче опер Берлин, Баварската държавна опера, Театър "Лисеу" в Барселона, Театро Колон в Буенос Айрес, Театър "Сан Карло" в Неапол, Арена ди Верона и много други.

Малко след като завършва Парижката консерватория, Клементин е отличена с наградата "Révélation classique de l'Adami" (2009), а през 2011-а получава приза "Révélation Lyrique" на престижния френски конкурс "Victoires de la Musique", както и специалната награда на журито на международния конкурс в Марманд. Впоследствие се присъединява към състава на Дойче опер Берлин, където прави първите си изпълнения на Кармен - роля, която ѝ носи успех и популярност и от оперните сцени във Верона, Мюнхен, Рим, Неапол, Вашингтон, Далас, Торонто.

До този момент Клементин в участвала в над 15 различни постановки на най-известната опера на Бизе. Марген се отличава гласово и актьорски и в ролите на Маргарита в "Проклятието на Фауст" на Берлиоз, "Самсон и Далила" от Сен-Санс, както и Шарлот във "Вертер" от Масне. Световната критика определя гласа на Клементин като изключително богат и плътен, звучащ убедително както в ниските, така и във високите регистри.
В последно време Марген разширява репертоара си, включвайки образите на Амнерис в "Аида", Фидес в "Пророкът на Майербер", Дулсинея в "Дон Кихот", Леонор във "Фаворитката". Освен успехите си в операта, Клементин е утвърдена концертна солистка и завладява публиката с изпълненията си на ораторията "Свети Илия" на Менделсон в Берлин, Моцартовия Реквием в Лисабон и Вердиевия Реквием в Будапеща. Още през 2018 г. тя дебютира на сцената на "Карнеги Хол" заедно с Чикагския симфоничен оркестър под палката на маестро Рикардо Мути. През 2020 г. Клементин стартира успешно концертно турне с Йонас Кауфман в Париж, Бордо и Брюксел.

През настоящия сезон 23/24 тя блести в "Трубадур" в Театро Реджио Парма, "Аида" в Щатсопер Берлин, "Адриана Лекуврьор" в Лион, в Националната опера и в Театъра на Шанз-Елизе Париж, "Дон Карлос" в Баварската опера в Мюнхен. През лятото на миналата година се открои с участия в "Кармен" и "Аида" по време на 100-я юбилеен фестивал на Арена ди Верона. 
На 31 май на сцената на зала "България" очакваме и сестрата на Клементин - Сара Марген, която ще ѝ акомпанира на рояла. След като изучава пиано в Париж и Берлин, Сара реализира множество проекти, популяризиращи пианото в различни жанрове и на неочаквани места, сред които дори и камион-сцена, пътуващ между Париж и Москва. Страстта ѝ към камерната музика се проявява отрано в многобройни съвместни изпълнения с нейната сестра Кментин, в дуо с френския флейтист Самюел Брико и в интереса ѝ към аржентинската музикална традиция. Сара е лауреат на фондацията "Banque Populaire" (2016) и на "Fondation l'Or du Rhin" (2017). От 2022-а преподава в консерваторията в Сен Клу, Париж.

Билети за концерта на Клементин Марген "Париж и нощта" на 31 май: https://www.eventim.bg/bg/bileti/klementin-margen-sofiya-bulgaria-hall-613551/event.html
Билети за "Тоска" с участието на Соня Йончева в Античен театър Пловдив на 4 юни: https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html

Вече са в продажба и билетите за звездния втори сезон на "Съкровени гласове":
Билети за концерта на Виторио Григоло "Италианска серенада":https://www.eventim.bg/bg/bileti/italianska-serenada-sofiya-bulgaria-hall-639072/event.html
Билети за концерта на Соня Йончева "На една звезда":https://www.eventim.bg/bg/bileti/na-edna-zvezda-sofiya-bulgaria-hall-639076/event.html
Билети за концерта на Пьотр Бечала "Романси":https://www.eventim.bg/bg/bileti/romansi-sofiya-bulgaria-hall-1419800/performance.html
Билети за концерта на Роландо Вийязон "Белканто":https://www.eventim.bg/bg/bileti/belkanto-sofiya-bulgaria-hall-1419801/performance.html
Билети за концерта на Джойс ДиДонато "Кралицата": https://www.eventim.bg/bg/bileti/kralicata-sofiya-bulgaria-hall-1419809/performance.html
Абонаментни билети за целия сезон "Съкровени гласове" 2: https://www.eventim.bg/bg/bileti/cikl-skroveni-glasove-2-sofiya-bulgaria-hall-639123/event.html

Проект "Съкровени гласове"
"Музиката е универсален език, пулсиращ в ритъма на самия живот, а човешкият глас е нейният най-съкровен и непосредствен изказ. Освен артист, работещ с гласа като с музикален инструмент, аз съм и искрен почитател на човешкия глас, защото вярвам, че той е огледало на нашата душа", споделя Соня Йончева.
Оперната прима и нейният екип създават цикъла "Съкровени гласове" като възможност за българската публика да се докосне до специфичната магия на рецитала – една сравнително рядко поставяна форма, създаваща особена близост между артиста и неговата публика. "Съкровени гласове" обединява утвърдени и млади таланти, които са оставили дълбоко впечатление у Соня Йончева при взаимните им срещи или сътрудничество. Програмите, които те представят, интригуват с разнообразието от композитори и форми – както оперни арии, така и песни от различни епохи и стилове.
"Съкровени гласове" е много важен и наистина трогателен проект на SY11. Реших да поканя разнообразни и ярки артисти от глобалната сцена. Исках българската публика да има привилегията да се срещне с тях в по-интимен и камерен вариант, за да могат зрителите в залата да усетят още по-силно енергията и музикалните послания и да си тръгнат наистина обогатени", разкрива още българското сопрано.

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6500 души пред храм-паметника "Свети Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, както и у нас с композициите от този албум. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". През същата година се появява и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.

Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти. Вторият сезон на "Съкровени гласове" включва концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г.
Официална страница: https://sy11events.com/