Откриват изложбата „Възвисение“ на Васил Петров във Варна

  • Сподели:
Откриват изложбата „Възвисение“ на Васил Петров във Варна

Изложба-живопис на Васил Петров под надслов „Възвисение“ ще бъде открита довечера в 18,30 ч във варненската галерия „Арт Маркони“ и ще бъде там до 30 август.

Тази изложба ще представи само една картина с впечатляващите размери – 360 / 270 см. Творбата се състои от девет платна, с произволни размери и на пръв поглед самостоятелни сюжети. Съединени в определена последователност, те се превръщат в един внушителен разказ, в центъра на който е митичният образ на Орфей.

Орфей е любим персонаж в творбите на Васил Петров и той му е посветил много свои произведения. Тази творба е пренареждане на различни факти, случайни съвпадения и събития, в комбинация и последователност, която грабва и зашеметява с богатото въображение и стихиен почерк на художника. Историята постоянно ни поднася най-различни артефакти и информация, понякога допълваща и не рядко сриваща или разместващата пластове и теории, градени векове. Между тях има липсващи отрязъци, които въображението на твореца свързва и сглобява по свой, гениален начин. В тази творба Васил прави невероятен личен творчески поход, тръгвайки от най-ранните датировки за съществуването на Орфей, изобразявайки го като Орфей-Бакхус - разпънат и наподобяващ Христос, позовавайки се плочка, съхранявана в музей в Берлин, която по време на Втората световна война мистериозно изчезва, но в каталогът на музея е запазено изображението ѝ. Надписът подсказва, че Дионисий и Орфей са едно и също лице, но същевременно поставя и много въпроси, на които до момента няма точен и еднозначен отговор.

Без да цели разграждане на традиционната интерпретация на историческите факти, Васил Петров емоционално следвайки своят вътрешен импулс ни отвеждаща към по-късните етапи на орфизма – богомилството.

Потопявайки ни в дълбините на детайлите, творбата ни завърта в мощния си водовъртеж. Изображенията на Ангелските острови и Островът на сирените, като символ на ежеминутната битка на човека срещу стихиите, неговото физическо и духовно оцеляване и надмощие, балансират композицията.
„Възвисение" е най-голямата творба на Васил Петров, представяна във Варна. В тази визуална игра на съвпадения и случайности темата за ВЪЗВИСЕНИЕТО на духа в името на ЛЮБОВТА е доминантата, която бележи и се излъчва от всеки щрих на грандиозното произведение.

Пишейки тези редове, аз имам бегла представа за картината – няколко фрагмента. Едва в четвъртък ще мога да я видя цяла...Както винаги и тук има изненада, защото Васил обича да закодира различни послания в своите произведения, невидими на пръв поглед и заковаващи, когато успеем да прогледнем в тях – ТРИНАДЕСЕТИЯТ ЗНАК, като запазена марка и символ ще обедини всички платна. Усещам, че съм предварително обсебена от въздействието на творбата, не само от дългите разговори с Васил и вътрешното горене в гласа му, въпреки огромната натрупана умора, а защото познавам неговия дух и талант. Щастлива съм, че прие това предизвикателство – да събере в общ сюжет свои знакови творчески разсъждения. Благодаря ти, приятелю!

Ваня Маркова- галерия „Арт Маркони" 2021 г.