Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

  • Сподели:
Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

Всеки вкус, всеки цвят може да разкаже приказка… Ароматни думи, наредени в бурканчета с къдрави шапки на шарени полици, прозрачни шишенца с есенции, капки шоколадова магия в сребърна лъжичка, гъделичкаща езика, платнени вързопчета с подправки и изсушени букетчета с билки, тайни съставки, скрити в рецепти за щастие, разказващи за един вълшебен свят на ухания и любов-всичко това може да намерим във "Вкусните книги".

Ето няколко от тях:

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

"Парижкият сладкар", Лора Мадлен

Един неустоимо изкушаващ, апетитен и вдъхновяващ роман, с вкус на френски сладкиш. Книгата ни пренася в живота на една прочута сладкарница и ни завърта във вихъра от аромати, вкусове и любов.

Силни чувства, сладки изкушения и мистериозни събития се преплитат в атмосферата на буржоазния и бохемски Париж през 1909 г. и Кембридж през 1988 г., свързвайки минало с настояще в двете сюжетни линии.

"...Отмери лилавата течност на миниатюрни капки и я сипа в сместа. Действаше по импулс и същевременно се чувстваше сигурен, все едно първият му учител, мосю Карем, е с него и го насочва. Докато разбъркваше, до носа му достигна опияняващият и сладък аромат, като че идещ от морава, наситен като парфюм, реещ се в нощния въздух. С треперещи ръце шприцова сместа върху тавата на малки окръжности, достатъчно да се получат общо шест бройки, по една за всеки ден, който той и Жан трябваше да преживеят, преди да могат да бъдат заедно до края на живота си."

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

"Джинджифилов кейк и стари писма", Рут Райшил

Пренася ни в Ню Йорк, изправяйки ни пред загадка, намерена сред старите писма. История за различни съдби, незарастнали рани и намерени пътища, овкусени с току-що приготвени палачинки с кленов сироп и магия.

Били Бреслин се мести от слънчева Калифорния в забързания Ню Йорк и започва работа като редактор в "Делишъс!" - най-известното кулинарно списание в цял свят. Надарена с небце, което разпознава всяка подправка, тя усъвършенства която и да е рецепта.

Един ден в тайна стаичка в библиотеката на списанието Били намира стари писма писани през Втората световна война от 12-годишната Лулу Суон до виртуозния нюйоркски готвач Джеймс Биърд. Впечатлена, Били решава да открие какво се е случило с момичето.

"Друг път отворих шишенце с индийско орехче, но се стреснах, когато то се разпиля и малките топченца се пръснаха по масата сред ароматен облак, ухаещ на нафталин. Как бе възможно нещо толкова нежно да има толкова остра миризма?"

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

"Боровинков пай и солени целувки”, Мери Симсис

Елън Бранфорд е влиятелен адвокат, свикнала с напрегнатия ритъм и шумотевицата в големия град. Няколко месеца преди сватбата си тя разбира за едно странно желание на баба си Рут. Тя заминава при нея в градчето Бийкън, за да изпълни нейното последно желание: да намери мъжа, когото Рут някога е обичала, и да му предаде писмото ѝ.

Елън открива един нов свят в малкия град, усеща специалните ухания, носещи се из въздуха, връщайки я отново към забравените вълнуващи преживявания от детството. Малко по малко открива за баба си неща, които я очароват. Вълнуваща история за ферма с боровинки, за ухание на прясно изпечени сладки и димящо кафе, романтична любов, открити в прекрасни картини, рисувани от Рут.

"Всяко нещо може да бъде видяно по различни начини, вгледай се, Елън, виж детайлите - в тях е красотата и отговорите."

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

"Шоколадова магия" е третата книга от шоколадовата поредица на Лора Флоран.

Една необичайна сладкарница, с още по-необичайно име "Къщата на вещиците" очарова с вълшебната си витрина. Горещи страсти между Мегали Шодрон, майсторка на най-вкусния горещ шоколад в "Къщата на вещиците" и Филип Лионе, цар на сладкишите, който иска да отвори сладкарница на тяхната улица. Магичен горещ шоколад срещу неустоим френски макарон. Кой ще надделеее? 

"Първоначално се беше спрял на района около Люксембургските градини, но после, докато се разхождаше по тази улица, беше зърнал витрината на вещиците. И моментално се беше влюбил в нея. Толкова различна от блясъка, който предлагаше той, но пък толкова омагьосваща! Много му беше допаднала мисълта, че ще бъде през няколко врати от "Къщата на вещиците".

Да, вярно е, че дори само името му беше достатъчно, за да придаде на уличка като тази блясъка, от който се нуждаеше. Но това чудато, омагьосващо място беше като последната, основната нотка във всеки парфюм, нещо, което откриваш по-късно, но което придава значимост на целия квартал, което го превръща в място, където хората идват, за да се позадържат."

Пет "вкусни" книги, които разказват за любов

"Бели трюфели през зимата", Никол Келби

Животът на Огюст Ескофие е вълнуваща поредица от прекрасни блюда, срещи с короновани особи и с известни личности от политиката и света на изкуството. Той е подвластен на две силни страсти – кулинарията и любовта. Сърцето му е изпълнено с любов към две напълно различни жени: известната актриса Сара Бернар и съпругата му Делфин Дафи, чиято ръка Ескофие печели на хазарт. Въпреки любовта между тях те дълги години живеят разделени. 

В последната година от живота си, докато пише своите мемоари, Екофие отново се връща при Делфин. Тя има едно единствено желание, което иска той да изпълни – да създаде блюдо на нейно име. Сложна задача, която Ескофие трябва да изпълни.

"Горе в стаята си Ескофие все още работеше. Ръцете му трепереха толкова силно, че дланите му, бюрото и маншетите на изрядно изгладената му риза бяха станали целите в мастилени петна. Той едва успяваше да си разчете написаното, но въпреки всичко пишеше бясно. "Това е много трудно ястие. Не позволявайте на привидно простите съставки да ви заблудят! Картофи. Краве масло. Сметана. Всяка съставка трябва да бъда съчетана с другата по конкретен начин, така, както препоръчва рецептата. Всеки избор, който направите, всяка стъпка, която промените, ще се отразят на способността ви да промените обикновеното в необикновено. Но трябва да бъдете храбри. Нямате право да се предавате. Това е блюдо на тихите чудеса. Трябва да вярвате в тях!"