Пиета - скулптурният шедьовър на Микеланджело

  • Сподели:
Пиета - скулптурният шедьовър на Микеланджело

Спокоен. Безкрайно тъжен. Изискан. Безкрайни са прилагателните, които можем да използваме, за да опишем скулптурния шедьовър на Микеланджело Буонароти, наречен Пиета.

През 1497 г. френският кардинал Жан дьо Билерес Лаграулас поръчал на Микеланджело да създаде "най-красивото произведение от мрамор" в Рим, което никой жив художник не би могъл да направи, за бъдещата гробница на кардинала в старата базилика "Свети Петър". Микеланджело не само приел предизвикателството на кардинала, но и успял да го надмине.

Микеланджело е изваял Пиета от един-единствен мраморен блок от Карара. За него се твърди, че е най-съвършеният мраморен блок, с който някога е работил. Микеланджело също така твърдял, че можел да "види" скулптурата в самия мрамор и че работата му всъщност е просто да премахне излишното, за да освободи изображението, криещо се вътре.

Микеланджело нарича своята скулптура Пиета. Изобразява мъртвото тяло на Исус след неговото разпятие, драпирано в скута на Дева Мария, докато тя гледа надолу към тялото му в скръб. Микеланджело е бил бил дълбоко религиозен и Пиета е изразително произведение, ясно вдъхновено от неговата дълбока и постоянна вяра.
Концепцията на Микеланджело за Пиета е уникална по редица причини. Той смесва ренесансовите идеологии на класическата красота с натурализма, но това, което отличава Пиета на Микеланджело от всички останали, е, че неговата многофигурна скулптура, е смятана за рядкост в своето време.

Описание на скулптурата

С размери 174 см × 195 см фигурите на Дева Мария и Исус се появяват в единна композиция. Представени са във формата на пирамида, като върхът е този на главата на Дева Мария. Пирамидалната геометрична композиция, използвана за Пиета, е предпочитана и от други ренесансови художници от периода като Леонардо да Винчи. Веднага личи фактът, че двете фигури са непропорционални по размер една спрямо друга. В седнало положение главата на Дева Мария е доста малка, докато нейният торс, драпиран в рокля и наметало, изглежда по-голям.

Краката ù са широко разперени и увити в обемните гънки материал, които образуват основната, върху която е крепена по-слабата и по-малка фигура на мъртвия Исус. Ако беше изправена, Дева Мария щеше да се извиси над тялото на Исус. Микеланджело умишлено е направил своята Пиета непропорционална по размер, за да се справи с физическите предизвикателства, създадени от жена, която трябва да прихване тялото на пълнолетен мъж. Използването на непропорционално оразмеряване е доста често срещано в ренесансовото изкуство и не нарушава работата.

Какво е толкова специалното в Пиета на Микеланджело?

Това, което прави скулптурата на Микеланджело толкова впечатляваща, е представянето на обемните гънки в дрехите на Дева Мария, които я обгръщат от главата до петите. Качулката на наметалото ù е наметната върху горната част на главата ù и просто я докосва по челото. Част от наметалото се спуска през дясното ù рамо, преди долната половина на наметалото да се оплете в обемните слоеве на роклята, които се събират в краката ù. Има поток към морето от плат, драпиран от коляно до крак в безброй гънки и цялостният ефект има вид на истинска тъкан поради многобройните си извивки и вдлъбнатини. Всъщност старателното внимание на Микеланджело към детайла и уникалното третиране на косата, кожата и тъканта на всяка фигура придават на Пиета текстура и вещество.

Счита се, че сложното отношение на Микеланджело към дрехите, носени от неговите поданици, придава на Пиета текстура и съдържание, но все пак майсторската му способност да предаде емоция от студения мрамор придава на скулптурата дъх на живот. Такава близост има в скърбения момент между майката и мъртвия ù син. Предадено е в нежността, дълбоката скръб и смирението, с които Дева Мария се взира в тялото на Исус, наметнато в скута ù. Въпреки мъченията, които Исус е понесъл, опустошението за тялото му е минимално.

Раните по ръцете и краката му, след като е бил прикован на кръста, са малки и изглежда, че лежи в спокоен покой. Дясната ръка на Девата, тъй като поддържа тялото на Исус, не влиза в пряк контакт с плътта му. Покрита е от платното от наметалото ù, което означава светостта на Христовото тяло. Дева Мария, макар и погълната от скръбта си, все пак се явява в мир. Двете фигури изглеждат идеализирани въпреки тази мъка, отразявайки неоплатоничните идеали за красота на земята, отразяващи красотата на Бог, че красивите фигури на Дева Мария и Исус отразяват красотата на Божественото.

Почит към скулптурата

Микеланджело бил критикуван, че изобразява Дева Мария като твърде млада, за да бъде майка на пораснал син. Той отговорил на критиците си, заявявайки, че Мария е девствена и целомъдрените жени запазват красотата си, поради което Дева Мария не би остаряла като другите жени. Говори се, че Микеланджело е бил почитател и на Божествената комедия на Данте. Интерпретацията на Данте била, че Исус е част от Светата Троица, а Мария технически - негова дъщеря. Някои казват, че Микеланджело е черпил вдъхновение от интерпретацията на Данте, като по този начин е създал красива и по-млада Мария, въпреки че тя не само е носила Исус, но и е била негово дете.

Както младият Микеланджело, така и неговата невероятна скулптура стават известни почти веднага след завършването на Пиета, когато се разпространява информацията за неговата скулптура. Всички се стичали да видят неговия шедьовър, особено други художници, които искали да разгледат работата му отблизо, в търсене на най-малките недостатъци. Един от биографите на Микеланджело, Джорджо Вазари, обобщава съвременното мнение за Пиета, заявявайки:

"Със сигурност е чудо, че безформен каменен блок някога е бил сведен до съвършенство, което природата едва ли е в състояние да създаде в плът. Пиета започва да се счита за един от най-големите световни шедьоври в скулптурата, откровение на всички възможности и сила на изкуството на скулптурата". 

През 1964 г. Пиета е заета от Ватикана за Световното изложение в Ню Йорк. Хората чакали часове, преди най-накрая да могат да видят Пиета от конвейер, който минавал покрай скулптурата. Впоследствие Пиета е върната във Ватикана след Световното изложение.

За колко време е създадена Пиета?

Извайването на Пиета отнема по-малко от две години. След завършването си е изложена в параклиса Санта Петронила, римски мавзолей, който кардинал Лаграулас избира за свой погребален параклис.

Защо Микеланджело е подписал Пиета, но не и друга своя скулптура?

След като Пиета била изложена, се смятало, че тя е дело на друг скулптор, което накарало Микеланджело импулсивно да "подпише" творбата си, издълбавайки: "MICHAELA[N]GELUS BONAROTUS FLORENTIN[US] FACIEBA[T]" върху крилото, което върви диагонално през гърдите на Дева Мария. Пиета е единственото произведение, подписано някога от Микеланджело и по-късно се казва, че той съжалява за импулсивността си, като се заклел никога повече да не постави името си върху друго свое произведение.

Реставрация

През вековете Пиета не само е издържала изпитанието на времето, но е станала още по-известна въпреки щетите, които статуята е претърпяла. По време на преместване през 1700 г. четири пръста от лявата ръка на Дева Мария са счупени. Впоследствие те са възстановени от Джузепе Лириони през 1736 г. на фона на някои критики, че той е дал малко изменения с реставрацията. Подобни щети на скулптурата обаче изглеждат незначителни в сравнение с бруталното насилие, което е претърпяла на 21 май 1972 г., когато психически нестабилен геолог скочил от парапета на базиликата "Свети Петър" и атакувал Пиета с геоложки чук. Той успява да нанесе дванадесет удара на скулптурата, преди най-накрая да бъде спрян. Впоследствие лявата ръка на Дева Мария беше отрязана в лакътя, а клепачът беше отцепен.

Когато произведение на изкуството е повредено, особено такова безценно като Пиета, неговите изложители трябва внимателно да обмислят съдбата му. До Ватикана бяха направени различни предложения. Едно предложение беше скулптурата да се остави такава, каквато е била, като щетите говорят за насилието на нашето време. Второто предложение бе да се ремонтира видимо, служейки за напомняне за миналото ù, а третото предложение беше безпроблемна реставрация. В крайна сметка бе избрана безпроблемната реставрация. Тя отнема десет месеца, за да завърши, през които късове и парчета счупен мрамор бяха старателно идентифицирани и впоследствие прикрепени към Пиета с помощта на невидимо лепило и мраморен прах. Реставрацията бе завършена и Пиетата възстановена в предишния си блясък, след което върната в базиликата Свети Петър.

Къде се съхранява днес Пиета на Микеланджело?

Днес Пиета на Микеланджело остава изложена в базиликата "Св. Петър" в Рим, защитена от бронирани стъклени панели. Микеланджело се смята за един от най-великите творци на всички времена, чиято работа като скулптор, художник, както и поет от Ренесанса е повлияла на развитието на западното изкуство. Пиета остава свидетелство и трайно наследство за майсторските таланти на Микеланджело.

Пиета е една от многото скулптури на Микеланджело, чийто блясък гарантира, че не е изложена в първоначалното си предназначение. Тя е поела влияния от епохата на френското изкуство.