Пионерът на електронната музика Jean-Michel Jarre представя новия си сингъл „BRUTALISM“

  • Сподели:
Пионерът на електронната музика Jean-Michel Jarre представя новия си сингъл „BRUTALISM“

Пионерът на електронната музика Jean-Michel Jarre представя новия си сингъл „BRUTALISM“, първата песен от предстоящия му 22-ри студиен албум OXYMORE, описван като най-амбициозния му проект до момента.

„BRUTALISM“ е енергично техно парче, което би звучало на място в Berghain, емблематичният берлински клуб и храмa на електронния жанр.

„Това определено е по-тежък трак... исках да създам едно апокалиптично усещане, взрив на берлинското техно, както беше в самата зора на електронната музика, скоро след войната. Истинска експлозия”, коментира Jarre.

OXYMORE отдава почит към покойния френски композитор Pierre Henry, с когото Jarre е щял да си сътрудничи в номинирания си за GRAMMY албум Electronica. Henry е икона в сферата на електронната и класическата музика, а също така и един от менторите на Jarre в Groupe de Recherche Musical (GRM), института, където той учи. 

Проектът е музикално пътешествие, в което характерните звуци на Pierre Henry взаимодействат с новата композиция на Jarre в една звукова игра, която потапя слушателя в една революционна, хиптонична атмосфера.

Колекцията е вдъхновена от френското движение „musique concrete“, жанр на композирането, при който записаните звуци се използват като суров материал. Родено през 40-те години на миналия век, движението революционизира начина, по който се създава музика. Чрез OXYMORE, изпълнителят преоткрива тази концепция със съвременни инструменти.

Сътворен в един от домовете на „musique concrete“, в иновативните студиа „Maison de la Radio et de la Musique“ на Radio France (където пионерът за пръв път експериментира със звуци в началото на кариерата си), aлбумът ще бъде достъпен в мултиканална и 3D версия.

Мултиканалното звучене обещава да бъде истинска революция в начина, по който музиката бива композирана, миксирана и продуцирана, поставяйки мелодии в 360-градусово пространство.

На авангардната колекция ще може да се наслади всеки, който притежава чифт слушалки. OXYMORE е първото издание от подобна величина, което издига музиката на космическо, почти извънземно ниво.