Пласидо Доминго се завръща в България през септември

  • Сподели:
Пласидо Доминго се завръща в България през септември

Кралят на операта ще изнесе концерт с популярни арии

Пласидо Доминго ще изнесе концерт с популярни арии от обичани опери на 11 септември в Арена „София" .

„България, много съм щастлив , че отново ще бъдем заедно", написа тенорът на официалната си страница.

82-годишният певец, наричан „кралят на операта" е на световно турне, в което включи и София.

Музикални критици твърдят, че това ще е последното голямо турне за знаменития изпълнител.

Освен традиционни страни като Испания и Германия, в които често пее, Доминго този път включи държави като Узбекистан и Турция. На сцената той излиза с местни оркестри и кани за свои партньори млади оперни таланти, някои от които са финалисти на оперния конкурс „Опералия".

Конкурсът се смята за най-авторитетния в света. От  него тръгна и световната кариера на българското сопрано Соня Йончева.

В София на сцената в Арена „София" този път няма да видим Йончева, а две нови звезди - Дженифър Роули и Кристина Рамос. Очаква се да звучат арии и дуети от опери на Верди, Пучини и др.

Това е трето гостуване на Пласидо Доминго в България. Първото беше отново в Арена „София" през 2014 година. Тогава световният тенор вдигна на крака публиката с изпълнение на песента „Моя страна, моя България" на Емил Димитров.

През 2021 г. в разгара на пандемията от Ковид-19 Доминго пя под открито небе на Гала в София по поканата на Соня Йончева.

Концертът пред Храм-паметника „Св. Александър Невски" събра над 5000 зрители на площада и бе гледан от над 60 000 зрители чрез стрийминг в целия свят.

До края на годината той ще бъде показан по една от големите световни телевизии за класическа музика.

Тази седмица Пласидо Доминго отново ще застане на една сцена с българското сопрано в специална гала, посветена на диригента Даниел Баренбойт на фестивала в Залцбург. В нея ще участват още Чечилия Бартоли, диригентът Зубин Мета и други звезди на оперната сцена.

Екипът на Пласидо Доминго потвърди, че маестрото подготвя специална изненада за концерта в София на 11 септември в Арена „Армеец".