Платформата „Световен театър в София“ и Народен театър „Иван Вазов“ канят публиката на спектакъла „Животът е сън“

  • Сподели:
Платформата „Световен театър в София“ и Народен театър „Иван Вазов“ канят публиката на спектакъла „Животът е сън“

Събитието е част от програмата на Световен театър в София 2023

На 15 юни Народен театър „Иван Вазов“ ще посрещне на Голяма сцена спектакъла „Животът е сън“ – най-новата продукция на „Чийк бай джаул“ – компанията, основана от световноизвестния режисьор Деклан Донелан и сценографа Ник Ормерод в Лондон преди четири десетилетия. Събитието е част от програмата на тазгодишното издание на фестивала Световен театър в София.

По спектакъла „Животът е сън“ Донелан и Ормерод за първи път работят с трупата на Националната компания за класически театър в Мадрид. Заедно те предлагат своя прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от 17. век, наричан още „испанския златен век“, със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота.

Принц, окован в планина. Млада жена, преоблечена като мъж, търси отмъщение. Революция, любов, убийство – но в „Животът е сън“ всичко реално ли е, или е само сън? Заедно с актьорите на една от водещите испански трупи, Донелан и Ормерод създават отново впечатляващ спектакъл, който жъне успехи по международните сцени.

Продукцията се представя в рамките на платформа СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ, част от Културния календар на Столична община за 2023 г., в партньорство с Народен театър „Иван Вазов“.

Билети могат да бъдат закупени тук: https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/zhivott-e-sn

Отличия:
Награда „Талия“ 2023 на Испанската академия за изпълнителски изкуства за поддържаща женска роля (Гоизалде Нуньес) и номинация за поддържаща мъжка роля (Ернесто Ариас).
Номинация за испанската театрална награда Premios Max 2023 за водеща мъжка роля (Алфредо Новал)


ЖИВОТЪТ Е СЪН
/на испански език със субтитри на български и английски/
от Педро Калдерон де ла Барка

Режисьор: Деклан Донелан
Сценограф: Ник Ормерод
Асистент режисьор: Хосе Корал
Осветление: Ганеча Хил
Звуков дизайн и композитор: Фернандо Епелде
Сценично движение: Амая Галеоте
Драматургичен консултант: Педро Вийора
Асистент сценограф: Алесио Мелони
Участват: Ернесто Ариас, Принсе Езеянуим, Давид Луке, Ребека Матеян, Мануел Моя, Алфредо Новал, Гоизалде Нуньес, Антонио Прието, Ирене Серано

Представлението е чудесна възможност за среща с отличителния сценичен език на театралното дуо – режисьорът Деклан Донелан и сценографът Ник Ормерод. Двамата артисти вече подготвят и първия си театрален проект с българска трупа, който ще се осъществи на Голяма сцена в Народен театър „Иван Вазов“ през следващия сезон.