Пловдив с няколко отличия в конкурса на European Best Destinations

  • Сподели:
Пловдив с няколко отличия в конкурса на European Best Destinations

Над половин милион туристи от 182 държави са гласували за класацията на най-добрите европейски дестинации за 2022 година.

На четвърто място се подвизава най-старият постоянно населен град в Европа и един от най-древните в света - Пловдив.
Основен културен център на България, градът заслужено спечели титлата Европейска столица на културата за 2019 година.

Пловдив е дом на впечатляващи паметници на античността – театър от 1-ви век, Римският стадион от 2-ри век, Античния форум, прекрасни образци на римското мозаечно наследство, виждани в епископската базилика на Филипопол (4-6 век) и в Малката раннохристиянска базилика (4-6 век).

Старият град на Пловдив, най-хубавото бижу на града, е културен феномен, който очарова с красивите си и богато украсени възрожденски къщи. Благодарение на икономическия и културен импулс, понесен от кмета на Пловдив г-н Здравко Димитров, но също и от заместник-кмета по култура и туризъм г-н Пламен Панов и отдел "Туризъм", тази дестинация също е на първо място сред най-добрите културни дестинации в Европа за 2022 година. 
 
Пловдив е и най-гласуваната българска дестинация от създаването на това състезание през 2009 г.  

Място с хилядолетната история, където културата и наследството са в пълна хармония. Древен и вечен, артистичен и модерен, космополитен и романтичен, този град е толкова завладяващ и пълен с живот.

На първо място в класацията на Най-добрите европейски дестинации за 2022 г., е Любляна, Словения.
Град за любопитни и приключенски души. Градът е съкровищница от вълнуващи тайни и природни радости. Следван от столицата на слънцето в Европа, Марбея е предпочитаната дестинация за пътешественици. На трето място е прекрасният град Амиен. Единственият френски град, който има три списъка на ЮНЕСКО за наследство и доминиран от внушителната си катедрала.

Пловдив е отличен и с първо място измежду 12-те най-добри винени дестинации в Европа.

Пловдив и региона са абсолютен рай за всеки любител на виното. Долината на река Марица е мястото, където най-добрите винопроизводители са отглеждали своите сортове грозде преди 5000 години и тези вина са били възхвалявани от много летописци през античността.