Победителите в Национална награда ''Бисерче вълшебно'' 2022

  • Сподели:
Победителите в Национална награда ''Бисерче вълшебно'' 2022

6841 деца определиха победителите в Националната награда ''Бисерче вълшебно" 2022

Победителите в десетото юбилейно издание на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно" бяха обявени на 18 май 2022 г. Специален гост на тържествената церемония беше зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова. За първи път бе връчено и отличието ''Хвърчащите хора", посветено на всички хора, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Награда „Бисерче вълшебно" е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 5 до 16 години. Десетото юбилейно издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община.

­В надпреварата за детските гласове тази година участваха 121 книги, номинирани от 52 издателства и самопубликуващи се автори. От 23 февруари до 11 май децата имаха възможност да четат и да изберат 1 художествена и 1 нехудожествена книга, които да подкрепят. Правото си на глас упражниха 6841 читатели, които определиха победителите за 2022 година.

Ето и носителите на отличията за 2022 г. по категории:

Откриватели

„Прегръдката" (изд. „Хермес") на Оуен Маклафлин и Поли Дънбар спечели с 234 гласа сред книгите за най-малките в категория „Откриватели" (5-7 г.), следвана от „Опашати непознати" на тандема Събина Георгиева и Силвия Иванова (129 гласа, изд. „Меченосец") и „Азбучна математика" на Ангелина Жекова и Стела Стаменкова-Дин (106 гласа, изд. „Софтпрес").

Изследователи

В категория „Изследователи" (8-10 г.) на първо място и с огромна преднина пред останалите се класира „Дугулите и вълшебното листо" на Тони Теллалов, Никола Райков и Мая Бочева с 618 детски гласа.

Второ и трето място заеха съответно „Мортина. Разтърсваща изненада" (181 гласа, изд. „Кибеа") и „Шантавата министърка" на тандема Доминик Демерс и Тони Рос (157 гласа, изд. „Прозорец").

Мечтатели

Изборът на децата в категория „Мечтатели" (11-13 г.) отреди първо място на „Кеплер 62. Книга първа: Поканата" на Бьорн Суртлан, Тимо Парвела, Паси Питкянен и в превод на Росица Цветанова (изд. „Жанет 45"), която събра 159 гласа.

Второто и третото място са за „Пита" на Жени Костадинова и Ангелина Ангелова (151 гласа, изд. „Знаци") и „Любов, захар и магия: Щипка пакости" от Ана Мериано (123 гласа, изд. „Лютиче").

Майстори

В категория „Майстори" (14-16 г.), тази година статуетката е за „Турбо" на Николай Пенчев и Иван Коритарев (94 гласа, изд. „Труд"). Нейни подгласници са „Нощта на открднатите целувки" на Кейси Уест (85 гласа, изд. „Емас") и „Затъмнение" на шестима от най-популярните американски млади писатели (46 гласа, изд. „Егмонт").

Нещотърсачи

В категорията „Нещотърсачи" (5-16 г.) децата безапелационно избраха за най-любима нехудожествена книга „Всичко за приятелството" (651 гласа, изд. „Клевър бук"). Челната тройка се допълва от „Атлас на застрашените видове" на Радек Мали, Павел и Павла Дворски (421 гласа, изд. „Сиела") и „Историята на Стоичков за деца" (374 гласа, изд. „Софтпрес") на Любомир Николов.

Бъдещи читатели с мнение (под 5 г.)

По традиция вотът на децата под 5 години не участва в основното разпределение на гласовете в наградата, но книгите, събрали най-много обич, получиха златна лъжичка и златна виличка. Бъдещите читатели с мнение дадоха най-много гласове за „Опашати непознати" и „Моята първа книга за природата", съответно за художествено и нехудожествено заглавие

''Има много деца, които вече обичат книгите, дори и още да не могат да четат, защото мама и тате са до тях. А и „Бисерче вълшебно" озарява техните класни стаи и домове, а и училищните библиотеки. Няма нищо по-добро от това всички заедно да съумяваме да отворим тази врата към знанието, към вдъхновението, защото по този начин даваме сигурност на нашите деца, даваме умения, даваме им криле да се справят с предизвикателствата в живота и да знаят, че винаги има приятел до тях", сподели зам.-министър Гайдарова.

По време на тържествената церемония по обявяване на победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно" 2022, фондация „Детски книги" отличи за първи път с приза „Хвърчащите хора 2022" петима учители и библиотекари, които неуморно насърчават четенето сред децата.

Идеята за това отличие се появява след равносметката, че всяка инициатива за насърчаване на грамотността и четенето е обречена на провал без усилията на хората, които въвеждат с търпение и внимание децата в света на книгите.

­Докато обработвахме данните на гласувалите деца за изминалите десет години, с колегите ми осъзнахме, че зад сухата статистика стоят вдъхновяващите примери на учители и библиотекари, които ден след ден показват на децата, че книгите са прозорци към света. Тези изумителни личности не се появяват в новините, но без тяхната работа едва ли можем да мечтаем за светло бъдеще", каза Валентина Стоева, основател на фондация „Детски книги".

Името на отличието отново е вдъхновено от творчеството на Валери Петров – кръстник и на „Бисерче вълшебно". Неговото едноименно стихотворение ''Хвърчащите хора" описва идеално работата на ръководителите на читателските клубове „Бисерче вълшебно" и на учителите и библиотекарите, които подпомагат мисията на фондация „Детски книги".

„Вдъхновяащите личности, с които работим, не са ментори. Те не назидават, не подбутват децата напред и не ги дърпат след себе си. Нужно ни беше име за отличието, което да олицетворява тяхната мъдрост, търпение, готовност да поставят децата на преден план и да им дават криле, с които да летят смело напред в живота. Стихотворението „Хвърчащите хора" ни даде отговора, а Анна Хаджимишева любезно ни позволи да го използваме за име на отличието", сподели Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Първите носители на отличието са: Миглена Манчева (учител в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов" – София), Дияна Георгиева (библиотекар в Детски отдел при РБ „Партений Павлович" – Силистра), Антоанета Антонова (училищен библиотекар в ОУ „Любен Каравелов" и ПГ „Христо Ботев" – Попово), Пепа Димитрова (училищен библиотекар в 119. СУ „Акад. Михаил Арнаудов" – София), Мария Петрова (учител в ОУ „Райна Княгиня" – Пловдив).

Логото на отличието ''Хвърчащите хора" е дело на художничката Лиляна Дворянова.

­