Почина италианската кинодива Джина Лолобриджида

  • Сподели:
Почина италианската кинодива Джина Лолобриджида

Италианската актриса Джина Лолобриджида, една от най-известните актриси в света, която през 50-те и 60-те години на миналия век се радваше на успех в Европа и Холивуд, почина в Рим на 95-годишна възраст.

Родена в градчето Субиако на хълма край Рим през 1927 г., Лолобриджида започва да работи като модел и е забелязана за първи път, когато участва в конкурса "Мис Италия" през 1947 г.

Въпреки че по-късно е обявена за "най-красивата жена в света", Лолобриджида заема трето място след Лучия Босе и Джана Мария Канале, които също правят успешна кариера в киното.

След няколко по-малки поддържащи роли в края на 40-те години на миналия век, тя получава първата си главна роля в комедийната драма на Луиджи Зампа "Campane e Martello", където играе проститутка, която открива, че приходите, които е изпратила за съхранение при свещеник, са били използвани за създаването на сиропиталище.

Първата ѝ голяма роля, с която пробива, е във френския фантастичен филм от 1952 г. "Безстрашният малък войник" (Fan la Tulipe), в който играе заедно с Жерар Филипе.

Звездата ѝ продължава да изгрява и у дома с романтичния комедиен хит на Луиджи Коменчини от 1953 г. "Хляб, любов и мечти", в който играе земна, млада жена, която привлича вниманието на маршал-ветеран, изигран от Виторио Де Сика.

Сред другите италиански хитове е романтичната драма от 1953 г. "Красива, но опасна", в която играе певица от мюзикхол, която се влюбва в руски княз, за която печели първата от седемте италиански награди "Давиде ди Донатело".

Тя печели актьорската награда и за Venere Imperiale през 1962 г. - биографичен филм за сестрата на Наполеон Бонапарт, и Buona Sera, Mrs Campbell през 1968 г. - за жена, която получава пари от трима различни мъже, които вярват, че са бащи на детето ѝ.

По същото време Лолобриджида прави кариера и в Холивуд, като пробива на международната сцена с криминалния филм на Джон Хюстън от 1953 г. "Бий дявола", в който играе заедно с Хъмфри Богарт и Дженифър Джоунс.

Тя постига международен успех и с версията на "Гърбушкото от Нотр Дам" от 1956 г., където играе Есмералда заедно с Антъни Куин в ролята на Квазимодо, и с романтичната комедия на Робърт Мълиган от 1961 г. Come September, в която играе заедно с Рок Хъдсън.

През 70-те години кариерата ѝ се забавя, но от 80-те години нататък актрисата отново е заета благодарение на поредица от участия в сериали, сред които Falcon Crest, Deceptions и The Love Boat.