Почина Шиниъд О'Конър

  • Сподели:
Почина Шиниъд О'Конър

Ирландската музикална легенда почина на 56-годишна възраст след дългогодишни битки с психичното здраве - и 18 месеца след като почина и 17-годишният ѝ син Шейн.

Шиниъд стана световна звезда през 1990 г. със сърцераздирателния си кавър на песента ''Nothing Compares 2 U'' на Принс.

Това се случва 18 месеца след като 17-годишният ѝ син Шейн отне живота си през януари 2022 г., след като избяга от болница, докато беше под наблюдение за самоубийство.

В последния си туит О'Конър публикува снимка на Шейн и казва: "Оттогава живея като полуживо нощно същество. Той беше любовта на живота ми, светилникът на душата ми. Ние бяхме една душа в две половини. Той беше единственият човек, който някога ме е обичал безусловно.
Без него съм изгубена.''


О'Конър е родена в проблемно семейство в Дъблин на 8 декември 1966 г.
Тя твърди, че е започнала да има проблеми с психичното здраве, защото майка ѝ я малтретирала физически и сексуално като дете. След като родителите ѝ се развеждат, когато е на осем години, О'Конър споделя, че е била подложена на физическо насилие - подробно описано в песента ѝ "Fire on Babylon" - и постоянно се застъпва в полза на малтретирани деца.

Интересът ѝ към музиката се заражда през 1979 г., когато на 15-годишна възраст заради кражби от магазини и джебчийство е настанена в приюта "Магдалена" за 18 месеца. Там тя започва да развива писането и музиката си и впоследствие е "открита" от барабаниста на популярната ирландска група Tua Nua, където става съавтор на песента им ''Take My Hand''.

През 1985 г., докато свири в групата Ton Ton Macoute, тя я напуска и се премества в Лондон, където подписва договор с Ensign records.
О'Конър издаде 10 студийни албума, а песента ѝ ''Nothing Compares 2 U'' беше обявена за световен сингъл номер едно през 1990 г. от Billboard Music Awards.
О'Конър получи първата награда за класически ирландски албум на музикалните награди RTÉ Choice по-рано тази година. Певицата бе посрещната с бурни овации, като посвети наградата за "I Do Not Want What I Haven't Got" на "всеки член на ирландската бежанска общност".

През октомври 2018 година певицата прие исляма и промени името си на Шухада.