Под светлините на прожекторите: Негово величество киното!

  • Сподели:
Под светлините на прожекторите: Негово величество киното!

В дни, когато сме буквално залети от призиви да гледаме този или онзи филм, докато си стоим вкъщи, ви каня на една кратка разходка в миналото, за да видим от къде всъщност започва всичко.

И ето ни в края на деветнадесети век, когато възниква зародишът на кинематографичното изкуство. Любители ентусиасти жадно изучават света и неговите свойства и правят множество научни открития. Сред тях е и способността на ретината да разгръща постепенно видените от окото изображения.

По своята същност киното е представяне на последователно записани движещи се фигури. Дължи се на оптична илюзия свързана със смяна на образите и още Нютон го изучава като явление.

Луи Люмиер обаче е този, който го открива за света на изкуството. Счита се за основоположник на операторската дейност, защото първи прави връзката между движението на образите и светлосенките.

Може би малцина от вас знаят, че първият филм трае само минута и се казва "Работници напускат фабриката "Люмиер" в края на работния ден". Прожектира се на 21.03.1895 г. на промишлено събрание и макар началото да е повече от скромно, именно оттук започва всичко.

Няколко месеца по-късно продуктът на братя Люмиер прави и своя платен, зрителки дебют в приземния етаж на известно парижко кафене. Така за първи път, повече от 40 души, отделят средства, за да станат свидетели на "чудото".

Много скоро мълвата се разнася и пред "Гранд кафе" започват да се извиват дълги опашки от любопитни ентусиасти. Техният нескрит интерес кара създателите на прожекцията да разширят многократно мащаба й.

За кратко време филмът се налага с голям успех и в други държави, а създателите му продължават да експериментират с нови едноминутни продукции.

Братя Люмиер са първоизточникът на идеята за т.нар. "затворен производствен цикъл", който да се постига само с една машина, която да снима, копира и възпроизвежда едновременно. Те патентоват своя апарат, който благодарение на техническите си характеристики, прави възможно равномерното представяне на каданса.

Откритието е революционно, защото картината стои неподвижна, както при заснемането и обработката на лентата, така и при нейното прожектиране. И разбира се съвсем не предполагат, че в ръцете си държат ключът към бизнес за милиарди и бъдещето на една индустрия, с чиито продукти се забавляваме днес.

Разширявайки дейността си, те наемат и първите професионални режисьори, оператори и репортери. И отново се доказват като пионери, защото създават първообразите на съвременните творчески екипи от сценаристи, озвучители, монтажисти, композитори и продуценти, без които в наши дни е немислима всяка една холивудска продукция

Наливат се основите на една бъдеща епоха, която променя света завинаги. Постепенно семплите заглавия като "Къпане в морето" и "Пристигане на един влак" се заменят с имената на първите кинематографични класики, изтъкани от сложна драматургия, великолепна актьорска игра и емблематична филмова музика.

А тя е факт благодарение на бурния прелом в края на Първата световна война, когато киното прави най-голямата крачка в развитието си. Осланяйки се на безпогрешния си бизнес нюх, американски предприемачи бързо виждат финансовата изгода от новия вид изкуство и започват стремглаво да създават филмови продуценти къщи и студиа. Огромният зрителски интерес спомага за бързата възвращаемост на инвестициите и те забогатяват неимоверно.

Въвежда се стандартизация за качество на производствените процеси и се правят първите разчети за разходите вложени в суперпродукциите. На практика се оформя "Кинематографичната Библия" с разписване на ясни правила за всички участници в нея. Въвеждат се сценичните облекла, декорите, интериорът и термини като "добър метраж" и "снимачен ден".

И така няколко десетилетия след създаването си, киното се върти в центрофугата на прогреса и днес продължава да се надбягва с човешкото въображение. За филмите вече няма граници. Огромни бюджети ежегодно се наливат в индустрията, която ражда истории, звезди и блясък.

Творческото начало се среща със зрителски интерес и всички заедно влизаме в "омагьосаното кралство", с неговия изкривен огледален свят, за да преживеем измамните емоции, за които сме си платили.