''Поетично'': Изложба живопис в рамките на 10-то издание на Фестивал ''Август в изкуството'' - Варна

  • Сподели:
''Поетично'': Изложба живопис в рамките на 10-то издание на Фестивал ''Август в изкуството'' - Варна

На 25 юни 2023 г. в Галерия Ларго се открива сборна изложба живопис в рамките на 10-то юбилейно издание на Фестивал на визуалните изкуства „Август в изкуството“ – Варна. Експозицията носи името „Поетично“ и представя 7 ярки имена в областта на варненската живопис: Деян Веков, Лора Маринова, Мария Чакърова, Светла Косева, Светлин Ненов, Стефан Кулев и Цанко Цанков.

Мотото на 10-тото издание на фестивала е „Истина/ Симулация“. Тези две понятия са актуални както за живота на съвременния човек, така и за изкуството и развитието му. Този сблъсък между истина и симулация изисква критичен размисъл, етични съображения и подновена оценка за дълбоките истини, които се крият под повърхността на нашия все по-симулиран свят.

В експозицията в „Ларго“ ще бъдат представени 20 платна, специално създадени за участието на галерията в „Август в изкуството“. Деян Веков ще впечатли публиката със сюрреалистичен морски пейзаж в разпознаваемия за него стил, а с трите платна на Лора Маринова ще надникнем зад театралната завеса, където четири от древногръцките Музи танцуват и ни гледат с очакване.

Контрастния характер на двете платна на Мария Чакърова представят удивително съпоставяне на различни елементи в природата: нощ и ден; студено и топло; светлина в нощта и потапяне на слънцето във водата в края на деня. Мелодия на тромпет и шум от криле ще чуем да звучат в картините на Светла Косева, а богатството на нюанси, наслагвания на материал и разнообразни форми в триптиха на Светлин Ненов ще ни разкажат за втория живот на едно платно.

Използвайки щателна и текстурирана техника, Стефан Кулев предава ефимерните и завладяващи качества на морския вятър върху платната си и подходът му позволява да постигне богати тонални ефекти, които предават непостоянството и постоянството на природните елементи. Цанко Цанков представя серия абстрактни композиции, посветени на Рихард и Зигфрид Вагнер и техните ярки следи в света на операта и класическата музика.

Изложбата „Поетично“ е ярък пример за пътя на художника и порива му да продължава да твори, въпреки комплицираната ситуация със съвременните технологии. Тези артисти отхвърлят привлекателността на симулациите и вместо това приемат сурови, нефилтрирани изрази на реалността.

Те имат за цел да уловят човешкия опит в неговата най-истинска форма, като наблягат на несъвършенствата, уязвимостите и сложността, които ни правят хора. 

Очакваме ви на откриването на изложбата на 25 юни 2023 от 19:00 часа в Галерия Ларго на ул. Хан Крум 8, Варна. 

Милена Димитрова, галерист