Посланието и формата - парапетът за незрящи в Италия

  • Сподели:
Посланието и формата - парапетът за незрящи в Италия

Често интернет има тенденция да осветява нещо красиво и завладяващо, а скорошната снимка на парапет от замък в Италия стана вайлър. За това има достатъчно основателна причина. На върха на хълм с изглед към италианския град Неапол е Castel Sant'Elmo (замъкът St Elmo), който е популярен туристически обект. Стотици се изкачват до върха на замъка, за да се насладят на гледката, но в него има още една атракция. Парче от неръждаема стомана с дължина 92 фута е прикрепено към оградата на стената на замъка, към един от големите му прозорци и има поетично описание на гледката чрез брайлово писмо.

Посетителите се насърчават да почувстват инсталацията, в която прокарват ръцете си по релсата, а тези, които могат да прочетат брайловата писменост, могат да „следват формата" на парапета, за да прочетат стиховете от „La terra e l'uomo" на италианския автор Джузепе ди Лоренцо или „Земята и човекът".

Освен Джузепе ди Лоренцо, много други произведения на известни италиански писатели също са били използвани, имащи за цел обогатяване надписа на парапета, за да помогнат на хората с увредено зрение да разберат същността на инсталацията.
Уникалният парапет е инсталиран от художника Паоло Пуду през 2015 г. и е озаглавен „Следвай формата". Той е постоянен елемент в замъка от 2017 г.

Надписът е издълбан както на италиански, така и на английски и туристите са помолени да си представят зашеметяващата гледка пред тях. Гледката е към Тиренско море и италианския връх Везувий.