Празнувай Деня на театъра с три постановки онлайн

  • Сподели:
Празнувай Деня на театъра с три постановки онлайн

Тази година Международният ден на театъра няма да бъде отбелязан както обикновено. Но дори и затворени вкъщи можем да се насладим на театралното изкуство. Предлагаме ви три постановки, които може да гледате онлайн:

Празнувай Деня на театъра с три постановки онлайн

В "Черното пиле" Мариус Куркински включва три разказа на Хайтов – "Мерак", "Пазачът на овесената нива" и "Черното пиле". Ето какво споделя актьорът за постановката:

"Хора, които живеят трудно, страдат, понякога изпадат в грехове, но винаги търсят разкаяние и никога не пропускат великите мигове на радост и любов. В разказите на Хайтов душата на българина е чиста и неопетнена, там хората не са нагазили в никакви отношения с комерсиалното, в същото време страдат от живота, но не се жалват, а го преборват".

Моноспектакълът на Мариус Куркински може да гледате в платформата Fanstream. Цената на "билетът" е 7,98 лв, като видеото ще бъде достъпно 72 часа.

Празнувай Деня на театъра с три постановки онлайн

Гледайте видеозапис на 100-тното и последно представление на "Парижката Света Богородица" по Виктор Юго. Спектакълът на Лилия Абаджиева ще бъде излъчен безплатно онлайн в YouTube канала на Театър "София" от 19 часа.

Спектакълът не е подходящ за лица под 14 години.

Видеозаписът е направен с архивна цел на 3 април 2019 г. по време на последното представление заедно с публика.

Лилия Абаджиева: "Спектакълът, който ще видите и ще съпреживеете с нас тази вечер E животът на духа, преживяващ патос, страст, терзание, болка, милосърдие и състрадание.

Дали във времето, в което живеем разумът безвъзвратно е надмогнал чувствата..."

Парижката Света Богородица като драматическа поезия и съдържание на човешката индивидуалност. В предговора към "Съзерцание" Виктор Юго пише: "Тук е разказана една човешка съдба ден след ден. Но това животът на един човек ли е? Да, но също така и живота на другите хора.

Никой от нас няма честта да притежава живот, който е само негов. Моят живот е вашия, вие изживявате това , което изживявам аз, съдбата ни е еднаква."

Награда ИКАР 2014 за "Майсторско техническо осъществяване"

Празнувай Деня на театъра с три постановки онлайн

"Калигула" е съвместна продукция на Драматичен Театър "Стоян Бъчваров" – Варна и "La Rose des Vents" Scène Nationale Lille Métropole – Villeneuve d’Ascq.

Стриймингът на спектакъла на Явор Гърдев от 2008-ма година по пиесата на Албер Камю може да гледате от 19:00ч. безплатно в платформата за споделени представления на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" – Варна.

!!! Спектакълът не е подходящ за лица под 18 години !!!

Явор Гърдев: "Да правиш съзнателно покушение срещу системата, когато си глава на системата. Да се утвърждаваш чрез самоунищожение. Да доказваш чрез противоречие. Да осмисляш чрез обезсмисляне. Това е екзистенциален пънк!"

Постановката е отличена с две награди ИКАР 2009 - за сценографията на Никола Тороманов и за майсторското техническо осъществяване на Варненския драматичен театър, както и с наградата АСКЕЕР 2009 за изгряваща завезда на Димо Алексиев.

В периода 2008-2012 представлението е играно многократно на варненска и софийска сцена, както и петкратно в Париж (MAC, Maison des Arts Créteil), трикратно на фестивала NEXT в Белгия (La Maison de la culture de Tournai), двукратно в Центъра "Мейерхолд" в Москва на фестивала NET (New European Theatre) и двукратно в Скопие на фестивала МОТ (Млад Отворен Театър).