Преображение в Долен - Фестивална програма

  • Сподели:
Преображение в Долен - Фестивална програма

С изпълненията на култовите етно формации Исихия и Бalkansky с Теодосий Спасов ще бъде открит фестивалът Transfiguration (6-9 август). За Исихия, които се събират специално за събитието, това ще бъде първи концерт за последните 10 години.

Концертите на Амфитеатъра продължават 3 дни и събират на едно място водещи имена в родната и чуждестранна уърлд/етно/ембинът сцена: родните Smallman, унгарците The Moon and the Nightspirit и гърците Villagers of Ioannina City на 7 август, Irfan и Кайно Йесно Солнце с премиери на нови албуми на 8 август и турците Baba Zula, които ще излязат на сцената след тях.

С прожекция на пълнометражния документален филм "Това е България" Амфитеатърът се превръща в киноекран под звездите в заключителната вечер на фестивала – 9 август.

Амфитеатралната сцена на фестивала е специално създадена за събитието и заема централно място в концепцията за фестивал-произведение на изкуството: фестивалните структури, разположени в землището на село Долен, са изградени изцяло от натурални материали (камък, дърво, глина и плат), така че да бъдат в хармония с архитектурната цялост на историческия резерват и да стимулират културния обмен в региона.

В уникалния футуристичен дизайн на Амфитеатъра, дело на арх. Николай Маринов, са заложени и конструктивни елементи от прочутите архитектурни скици на Леонардо да Винчи. Ще поканим арх. Маринов да разкаже лично за проекта.

Амфитеатралните елементи, сцената и прилежащата инфраструктура са изградени поетапно и търпеливо, в съзвучие с местната строителна традиция като всеки камък е положен на ръка.

Фестивалният комплекс включва и Кръгла сцена, изградена от дърво (проект на Стефан Парисов), на която в малките часове на нощта след края на програмата на Амфитеатъра, ще можем да видим едни от най-интересните електронни и акустични проекти в момента – Kliment, The Third Man, Vataff Project, The Science, MyTrip, Maica-Ra и др.

Представяне на разнородни проявления на съвременното изкуството е една от основните цели на организаторите на Transfiguration Festival поради което го определят и като мултижанров.

По време на богатата фестивална програма гостоприемните жители на село Долен буквално отварят къщите, дворовете и плевните си за лекции, презентации, ателиета по традиционни занаяти (керамика, коване, тъкане) и творчески работилници, в които посетителите на фестивала могат да вземат участие: изработване на нови музикални инструменти (Албена Баева и Рене Беекман), роботика (Роботев), основи на звука (Иван Шопов и Атанас Динчев от Мелформатор), ръчен ситопечат (Brave Moustache) и др.

През четирите фестивални дни калдъръмените улички и каменни зидове се превръщат в изложбено пространство за 24 ротационни изложби – творби на фотографа Ивайло Петров, изложба в памет на големия Никола Карамфилов, събрани от АСЕМ архивни кадри от селото, скици от проучванията и дейностите в рамките на подготвителните лагери за фестивала и др.

В паузите между фестивалните вечери посетителите ще могат да избират между редица дневни активности: турове с велосипеди и коне, панорамна гледка от балон с горещ въздух, информативни обиколки на селото на два езика, релакс в чил зоната с хамачена градина и книжни щандове. Специално за деца са предвидени обучителни занимания по каба гайда и игрови обучения от "Бъдеще сега".

Разгледайте пълната програма на Transfiguration Festival по дни.

Преображение в Долен - Фестивална програма

На сцената на Transfiguration Festival магичните Irfan ще представят третия си албум "The Eternal Return", чиято световна премиера ще бъде на 21 септември. Това ще е първият концерт на групата с две певици на сцената - Деница Серафимова и новият глас на Дарина Златкова.

Преображение в Долен - Фестивална програма

За Исихия, които се събират специално за събитието, това ще бъде първи концерт за последните 10 години

Преображение в Долен - Фестивална програма

Кайно Йесно Солнце ще представи новия си албум на 8 август

Преображение в Долен - Фестивална програма

smallman е една от най-успешните и самобитни групи на родната алтeрнативна сцена

Преображение в Долен - Фестивална програма

Унгарците The Moon and the Nightspirit с концерт на Амфитеатъра

Преображение в Долен - Фестивална програма

Гърците Villagers of Ioannina City ще се представят на 7 август