''Пресичане на граници'': съвместна изложба на Искра Благоева и на Дечко Узунов

  • Сподели:
''Пресичане на граници'': съвместна изложба на Искра Благоева и на Дечко Узунов

„Пресичане на граници“ е втори проект от програмата „Срещи отвъд времето“ на Художествена галерия „Дечко Узунов“.

Той представя съвместна изложба на съвременната художничка Искра Благоева и на Дечко Узунов. Експозицията включва общо 6 произведения, маркиращи важни теми в творчеството на двамата автори.

Показаните в изложбата творби са собственост на ХГ „Дечко Узунов“, на СГХГ и на частни колекции. Макар и решени с различни художествени подходи, в темите и сюжетите, представяни от двамата автори, изпъкват веднага две тематични линии, които се явяват общи за тях.

Това са темата за жената в обществото (момата при Дечко Узунов), и темата за собствения образ, за автопортрета. Искра Благоева реши обаче да навлезе дори в повече от приетото, а именно да твори временно в ателието на Дечко Узунов и в определени дни в хода на изложбата да работи, създавайки до края на проекта своя творба, повлияна от срещата с изкуството отвъд времевите граници, от това задочно запознаване с един от класическите български художници.

Заобиколена от неговите вещи и художнически пособия, тя ще навлезе в светая светих и ще работи в едно пространство, застинало от десетилетия. Посетителите ще могат да надникнат в процеса на нейната работа, а създаденото произведение ще бъде представено на отделно събитие в края на изложбата.

Куратор Любен Домозетски

Искра Благоева – Светица 01, 2019, 116 х 81 см, акрил върху платно, частна колекция
Iskra Blagoeva – Saint 01, 2019, 116 x 81 cm, private collection