Приказка за Юга

  • Сподели:
Приказка за Юга

Camden Art Centre е от малкото галерии в Лондон, където можете да поседнете в слънчева градина за да се насладите на чаша ароматно лате и току що изпечен бадемов кроасан. Удоволствието ще е пълно, ако го направите, след като разгледате най-новата изложба в центъра.

Заглавието напомня на американски роман от средата на 19 век („Антифанатизъм: приказка за Юга“ (1853) на Martha Haines Butt например). Освен това е доста по-дълго и изчерпателно, отколкото самата изложба и показва ясно онова, което ще видите: „We at Camden Arts Centre are Exceedingly Proud to Present an Exhibition of Capable Artworks by the Notable Hand of the Celebrated American, Kara Elizabeth Walker, Negress“ (Ние от Camden Arts Centre сме изключително горди да представим изложба с първокласни произведения на изкуството, създадени от забележителната ръка на знаменитата американка, Kara Elizabeth Walker, негърка). Изложбата е на ваше разположение от 11 октомври 2013 г. до 5 януари 2014 г.

Вероятно продиктувано от факта, че самата тя е чернокожа, Kara Walker (1969) се вълнува от теми като расизъм, сексуално напрежение, историята, наследството и страданието на робското население в Американския Юг. Творбите в Camden Art Centre разказват истории именно от мъчителното робско минало на чернокожото население в САЩ от 18 и 19 век.

Бременна жена, принудена да извършва тежък физически труд. Момче, изнасилено от господаря си. Млад чернокож мъж, прегрешил с омъжена жена, бива наказан с отрязване на члена, а след това бива обезобразен и изгорен жив. Това е само малка част от разтърсващите сцени, които могат да бъдат видени в трите зали на Camden Art Centre.

Първата зала посреща с приятна изненада: внушителна стая, чиито стени са покрити от горе до долу с хартиени фигури в черно и бяло. Силуетите в черно са поставени върху безупречно бяла стена, а тези в бяло - на наситено графитена. Силният контраст вдъхна на образите невероятна енергия и живот. Те препускат през стените, гонят се и преминават през всевъзможни метаморфози.

Огромният триптих на стената вдясно, изпълнен в пастел и графит, много естествено въвежда към втората зала, така че преминаването от една техника в друга се случва плавно. Седем творби в графит и пастел са изложени в зала номер 2. Филмът, представен в третата зала прави изживяването пълно. Той се придържа към същия наивистичен, леко „детски“ художествен език като останалите творби на Walker, като показва ужасяващи сцени на насилие и унижение чрез куклено шоу.

Темите, върху които Kara Walker работи са разтърсващи и пораждат въпроси и мисли. Художественият език обаче, наподобяващ този от комиксите, както и оригиналният начин на излагане на фигурите от хартия в първата зала, променят изцяло усещането и виждането на зрителя. Влизайки в първата залаэ имате чувството, че се намирате в детска стая, чиито стени са обсипани с образи на прочути комиксови герои. Но когато се вгледате наистина внимателно и започнете да разчитате изобразените сцени осъзнавате, че нямат нищо общо с приказния свят на децата. Точно обратното. Те разглеждат трогателни теми, които само достатъчно пораснал човек би могъл да разбере и съпреживее напълно.

Комиксовият начин на изобразяване обаче прави изживяването някак по-приятно и улеснява значително възприемането на ужасяващите сцени. Чувствате се силно обвързани с темите и все пак не прекрачвате прага на галерията емоционално изтощени, а по-скоро поразени от чувството, че сте съумели да прегърнете и изживеете пълноценно красотата на изкуство на Kara Walker.

Снимки: http://www.camdenartscentre.org

Приказка за Юга
Първата зала посреща с приятна изненада: внушителна стая, чиито стени са покрити от горе до долу с хартиени фигури в черно и бяло
Приказка за Юга
Хартиените фигури в бяло са представени върху наситено графитена стена
Приказка за Юга
Силуетите в черно са поставени върху безупречно бяла стена
Приказка за Юга
Приказка за Юга
Приказка за Юга
Огромният триптих на стената в дясно, първа зала
Приказка за Юга
Част от картините във втората зала
Приказка за Юга
Приказка за Юга
Приказка за Юга
Приказка за Юга
Кадри от филма, представен в третата зала
Приказка за Юга
Филмът се придържа към същия наивистичен, леко „детски“ художествен език, като показва ужасяващи сцени на насилие и унижение чрез куклено шоу
Приказка за Юга
Camden Art Centre