Принц Филип вярвал в безкрайния потенциал на младите

  • Сподели:
Принц Филип вярвал в безкрайния потенциал на младите

С голяма тъга, Международна награда на херцога на Единбург - България съобщи преди дни смъртта на техния основател - НКВ Принц Филип, херцог на Единбург.

Преди 65 години Негово Кралско Височество учредява Международната награда на херцога на Единбург в Обединеното Кралство. Оттогава тя е достъпна в повече от 130 държави и територии, развивайки и овластявайки милиони млади хора да изградят уменията, увереността и устойчивостта, от които се нуждаят, за да подкрепят своите общности и да бъдат готови за света.

Лилия Харизанова, Изпълнителен директор на Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България" споделя:  „Визията му за развитие на младите хора успява да е една от най-разпознаваемите и непреходни методологии през последните 60 години. Наша отговорност ще бъде да изпълним мисията - Наградата да оказва въздействие върху все повече младежи по света."

Джон Мей, генерален секретар на Международната награда на херцога на Единбург, казва: „Семейството на Международната награда на херцога на Единбург скърби за загубата на нашия вдъхновяващ основател. Вярата на Принц Филип в безкрайния потенциал на младите хора, заедно с неговото застъпване зад неформалното образование и обучение, го установиха като лидер и мислител с истинска световна величина. Благодарение на личното ръководство и участието на Принц Филип, Наградата, която носи неговото име, трансформира живота на милиони млади хора, откакто стартира през 1956 г., и повлиява на още повече хора в местните общности. Тъй като младежите са изправени пред изключително предизвикателство и промяна вследствие на настоящата пандемия, този „комплект направи-си-сам за порастване", както той сам го описва, е по-актуален днес от всякога. Страстта на Негово Кралско Височество и ангажираността с работата в Наградата и развитието на младите хора продължиха до последно. Неговата решителност, енергия и ентусиазъм ще се липсват безкрайно".

От самото основаване на програмата, Херцогът се ангажира да гарантира, че Наградата е достъпна за всички млади хора. По целия свят Наградата предоставя възможности за маргинализирани и млади хора в риск, включително постконфликтни общности (Кот д'Ивоар; Уганда); групи с увреждания (Индонезия); коренни народи (Белиз, Австралия) и младежи в конфликт със закона (Гана, Южна Африка, България).

В България Наградата работи с близо 1000 младежи в 24 града и над 500 млади хора са носители на Бронзово, Сребърно или Златно ниво на програмата.