„Прометей” – триумф на ефектите, но не и на сюжета

  • Сподели:
„Прометей” – триумф на ефектите, но не и на сюжета

Може би аз не съм от най-хард феновете на култовата поредица за „Пришълецът, но със сигурност именно тези легендарни филми на Ридли Скот са ми вдигнали летвата за гледане на sci-fi филми. Затова когато някое ново заглавие е подписано от Скот, се зареждам с добри очаквания. Не бих казала обаче, че Прометей напълно ги оправдава.

Филмът, който се води предистория на „Пришълецът“, разказва за космическа мисия, която на базата на открити стенописи от древността разкодира местоположението на планета, сходна със Земята. Космическите авантюристи се опитват да намерят създателите на човешката раса - така наречените Инженери. Оттук започват и проблемите на филма, който иначе в техническо отношение е брилянтно изпипан. Лентата е със спиращи дъха кадри и изключителни ефекти.

На борда на „Прометей“ има доста голям екип, но съвсем малка част от него успява да създаде запомнящи се образи. Имаме красивата Чарлийз Терон,  андроидът Дейвид  (най-доброто актьорско превъплъщение във филма, дело  на Майкъл Фасбендер), учените, открили стенописите (в ролите Нууми Рапас и Логан Маршал-Грийн), както и що-годе колоритният капитан(изигран от Идрис Елба). Останалите са някъде „в стадото“, включително състарения Гай Пиърс, който играе ролята на главния спонсор на мисията, заминал да търси някое извънземно. Тоест да го дари с вечен живот.

Отсъства усещането за съспенс във филма. В действията и мотивацията на героите има големи въпросителни. Някои техни постъпки са доста нелогични, а накрая има поне четири момента, в които можем да сложим „точка“, но въпреки това сагата продължава.

„Прометей“ е заложен като трилогия. Ще трябва силно да стискаме палци на Ридли Скот и отборът му от сценаристи. Дано да си вземат бележка и да направят нещо по-качествено в продълженията.

„Прометей” – триумф на ефектите, но не и на сюжета
„Прометей” – триумф на ефектите, но не и на сюжета