Пропадане в мрака

  • Сподели:
Пропадане в мрака

"Космосът – последната граница. Там са пътешествениците от  звездния кораб „Ентърпрайз”. Мисията му е да изследва нови светове. Да търси нови форми на живот и цивилизации, да стъпи там, където никой не е стъпвал преди.”

И този път ние, зрителите, имаме възможност да се срещнем с капитан Кърк (Крис Пайн), първи офицер – вулканецът Спок (Закари Куинто) и техния екипаж, било то някъде в космоса или пък на Земята.

Това е вторият „Стар Трек”, излязал в последните четири години. На режисьорския стол застава Джей Джей Абрамс. Както и в първия филм, така и тук той е и продуцент.
    
Историята на научно-фантастичния „Пропадане в мрака” ни отвежда в непознатите светове на далечните цивилизации на планетата Нибуру, тази на клингоните на планетата Кронос. Отвежда ни там, където Джим Кърк и Ентърпрайз трябва да се борят с мрака.

Джон Харисън – Хан (Бенедикт Къмбербач) е основният антагонист във филма. Бенедикт Къмбербач – звездата от сериала на БиБиСи – „Шерлок” се превръща в основния заподозрян за бедите на Кърк и компания.

След много добре приетия „Стар Трек” от 2009 година, не се знаеше какво да се очаква от новата продукция. Всъщност „Пропадане в мрака” е не по-малко завладяващ. Приключенията на екипажа на кораба „Ентърпрайз” карат зрителя да гледа с нетърпение. Необятният за нас космос се превръща в търсено и обширно място за изследвания и открития.

Не на последно място трябва да се отдели внимание на футуристичната визия. Тя приковава зрителя със своята иновативност – сградите, космическите кораби, хората, извънземните същества – виждаме идеята на авторите за Земята след няколко столетия. Окото на гледащия не остава разочаровано.

Макар и да съм „треки” фен на sci fi сериала, смятам че Джей Джей Абрамс и екипът му са се справили много добре с поредната филмова продукция от франчайза. „Пропадане в мрака” не е само за милионите „трекери” (фенове на „Стар Трек”), той е филм за обичащите научната фантастика, екшъна, приключенията, космоса.

В ролите си се завръщат Крис Пайн (Джим Кърк), Закари Куинто (Спок), Зои Салдана (Ниота Ухура), Карл Урбан (Леонард Маккой), Саймън Пег (Скоти), Антон Йелцин (Павел Чехов), Джон Чо (Хикару Сулу). Сред новите попълнения са Бенедикт Къмбербач (Хан), Алис Ийв (Керъл Маркъс) и Питър Уелър (Александър Маркъс).

Премиерата на „Пропадане в мрака” по българските екрани беше на 10 май.

Пропадане в мрака
Пропадане в мрака
Пропадане в мрака
Пропадане в мрака