Разговор с американския артист Брад Дауни, който доби популярност и у нас със своята дървена скулптура на Мелания Тръмп в Словения

  • Сподели:
Разговор с американския артист Брад Дауни, който доби популярност и у нас със своята дървена скулптура на Мелания Тръмп в Словения

Културната програма в Гьоте-институт за месец октомври стартира с отворен разговор с американския артист Брад Дауни.

Събитието е обвързано с новата инициатива КАРЕ, която обединява в локална мрежа част от галериите в район Оборище – Depoo, Аросита, Харта, Posta, PUNTA, Little Bird Place, както и галерията на Гьоте-институт.

Модератор на разговора, който ще се проведе на английски език, ще бъде кураторката Вера Млечевска. Брад Дауни (р. 1980) е американски артист, активист и режисьор, живеещ в Берлин, който пристига в София за откриване на изложба в галерия PUNTA на 6 октомври. Завършил е училището по изкуства UCL Slade School of Fine Art в Лондон и документално кино в Pratt Institute в Бруклин.

 © Brad Downey, личен архив

Става популярен със своите провокативни намеси в публичното пространство или чрез т.нар. „спонтанни“ скулптури, чиито хумор и остроумен минимализъм често се допълват с отявлена критика на актуални проблеми на средата.

Дауни работи най-често с материали, намерени на улицата, градска мебел като колчета и пейки, бутилки и други случайни предмети и обекти, като по един спонтанен начин успява да промени техните функции и значения. Акциите му най-често са с временен характер, като понякога предизвикват и истински скандали.

Такъв се разразява през 2008 г. при включването му в рекламна кампания на известна търговска марка, която е трябвало да се рекламира на витрините на KaDeWe, най-големия търговски център в Берлин. Артистът, чийто произведения често граничат с вандализма, решава да не изневерява на себе си и с помощта на пожарогасител и традиционната за логото на марката зелена боя напръсква витрината на търговския център.

Една от последните му провокативни акции също получава сериозен отзвук, а именно поставянето на грубо издялана, дървена скулптура в реален размер
на Мелания Тръмп в полето близо до родния й град в Словения.

 © Brad Downey, личен архив

Целта на оформената с резачка скулптура е осветяване на дебата за имиграцията в момент, в който тогавашният американски президент Доналд Тръмп се зарича да намали броя на имигрантите, бидейки женен за имигрантка.

Статуята е подпалена по неизвестни причини през 2020 г., като малко по-късно Дауни поставя нейно копие, но този път в бронзов вариант. Близкият до средите на „стрийт-арта“ американски артист има излагани произведения в музея Tate Modern и Института за съвременно изкуство в Лондон, музея MASS MoCA в Масачузетс, САЩ, и др.