Red Hot Chili Peppers с тридесетгодишен юбилей

  • Сподели:
Red Hot Chili Peppers с тридесетгодишен юбилей

"Blood Sugar Sex Magik" е пети студиен албум на американската фънк рок група Ред Хот Чили Пепърс, издаден на 24 септември 1991.
Това е техният първи албум продуциран от Рик Рубин, който казва пред ''New York Times'' за бандата:
"Работата ми беше да разширя пределите им. Не трябваше да бъдат свързвани единствено с фънк рок. В Чили Пепърс забелязах нещо, което доста ми напомняше за Бийч Бойс. Те представляваха Лос Анджелис, градът на мечтите."

Музикалният продуцент Рубин дава възможност на групата да експериментира с нови звукови и лирични посоки, а крайният резултат е уверен, разнообразен и майсторски изграден, който представлява художествения вододел на RHCP. По-мелодичен и с много текстури от предишните им усилия, включващ преобладаващи теми за секс, взаимоотношения, пристрастяване, депресия и социални неразположения и приятелство "Blood Sugar Sex Magik" е забележителен албум не само по отношение на записания репертоар на създателите му, но и в по-широкия контекст от целия алтернативен рок жанр. Забележително сплотен албум с последователно изпълнение на обширните 17 песни в 73-минутно време на звучене.
Той е и първи албум за новия им лейбъл Warner Bros. Продадени са 13 милиона копия по целия свят, от които 7 млн. само в САЩ. 
В чест на този тридесетгодишен юбилей от създаването на албума, с който Red Hot Chili Peppers бележат повратна точка в кариерата си, ще разгледаме някои интересни факти от неговата история.

1. Първоначално групата е нямала желание да работи с Рик Рубин.
Въпреки вече впечатляващия опит на Рубин като продуцент, Red Hot са имали своите резерви да го привлекат начело на петия си албум. Работата по сътворението на "Blood Sugar Sex Magik" именно с Рубин, се оказва толкова положително и ползотворно преживяване, че в крайна сметка групата работи с него и в следващите пет албума.

2. "Blood Sugar Sex Magik" е първият албум, записан някога в The Mansion, масивното имение на Рик Рубин, в района на Лорел Каньон в Лос Анджелис.
Първоначално построено през 1918 г., обширното средиземноморско имение с 10 спални, е служило като жилищно звукозаписно студио за редица артисти, продуцирани от Рубин през последните 25 години, включително Мерилин Менсън, Slipknot, System of a Down, Mars Volta и Linkin Park. Но Chili Peppers стигат до него първи.
Пред "Metal Hammer" през 1991 г. Кийдис споделя: ''Бяхме напълно обсебени от тази идея. Ходили сме в студия толкова много пъти и винаги е имало някаква стерилна, задържаща и високотехнологична вибрация. Затова си помислихме колко хубаво би било, ако се преместим в къща, в която да живеем и записваме по време на престоя си.'' Въпреки това, инсталирането на 24-пистово бюро за запис в гигантско старо имение без шумоизолация, се смяташе за доста радикална идея по онова време. 

3. Докато фронтменът Антъни Кийдис, басистът Флий и китаристът Джон Фрушанте живеели в имението в продължение на два месеца, барабанистът Чад Смит категорично отказвал да нощува в къщата. 
„Бяхме чували, че имотът е обитаван от духът на жена, която е била убита в него през тридесетте години, и това никак не се стори добре на Чад. Затова всяка вечер той караше мотоциклета си.", пише Кийдис в своите мемоари Scar Tissue"

4. Ким Гордън вдъхновява Майкъл "Флий" Балзари да опрости свиренето на бас.
„Съзнателно избягвах всичко натоварено или фантастично. Опитах се да стана достатъчно малък, за да вляза в песента.", казва веднъж Флий пред списание "Guitar Player" през 1991 г. Той добавя, че новият му подход е вдъхновен от интервю, което е чел с басистката на "Sonic Youth" - Ким Гордън:
"Тя обясняваше, че обича фънк бас, но мрази начина, по който свирят белите, защото са го превърнали в мачо звучене. Докато четях, знаех, че съм отговорен за тази тенденция. В "Blood Sugar Sex Magik" обаче, не правя нищо такова, а се опитвам да свиря просто и красиво. Надявам се, че тя не ме мрази, защото я намирам за страхотна."

5. Всички сола на китарата на Джон Фрушанте са първи или втори дубъл. Органичното звучене и усещане на "Blood Sugar Sex Magik" произтича до голяма степен от факта, че повечето от основните песни на албума са напълно на живо - включително много от китарните сола на Фрушанте. Философията на Джон била, че той ще свири соло само два пъти. 

6. Химнът на алтруизма „Give It Away" може би е единствената песен в историята, вдъхновена както от Ривър Финикс, така и от Нина Хаген.
Посланието на текста е да се откажем от необходимостта за материални притежания и алчността в замяна на по-безкористни прояви на щедрост.
Кийдис пише в книгата си, че песента е вдъхновена от някои съвети, които немската авангардна изпълнителка Нина Хаген му е дала години по-рано: „Винаги е важно да се раздаваш. Това създава добра енергия. Ако имаш гардероб, пълен с дрехи, и се опитваш да ги запазиш всички, животът ти ще се превърне в малък и тесен. Но ако имаш пълен гардероб и някой види нещо, което му харесва, дадеш ли му го, светът ще стане много по-добро място." 
Песента включва и обръщение към актьора Ривър Финикс, който е бил голям поддръжник на бандата.

7. Антъни Кийдис написва текста към „Under the Bridge" под формата на стихотворение, което не е имал намерението да вижда бял свят.
Рубин дава тласък лиричният текст да бъде превърнат в песен, огромен световен хит през пролетта на 1992 г., най-универсално разпознаваемото парче от албума.

"Достигнах деморализиращо ниско ниво и спрях да употребявам наркотици. Чувствах се все по-отчужден от всички, но чист. По-важното от тъгата и самотата, бе фактът, че от две години съм трезвен. Нямам право да се отказвам и никога не искам да се чувствам така, както когато взимах наркотици." - доверява Антъни пред "Rolling Stone".
Тази емоционално динамична композиция в канона на RHCP е няколко неща:
- катарзисно прогонване на демоните и изолация, с която пристрастяването му го принуждава да се справи;
- спомен за покойния му приятел и бивш член на групата, Хилел Словак;
- любовно писмо до изкупващата сила на родния му град Лос Анджелис.
Запомнящият се кресчендо и кулминацията на песента повишават нейната сила.
Всъщност „Under the Bridge" звучи различно от всичко, което RHCP или която и да е група са създали по тази тема.

8. Песента "I Could Have Lied" е великолепната медитация на Кийдис за важността на възприемането на истината, вдъхновена от краткия му романс със Шинийд О'Конър.
Вокалистът е бил на мнение, че това е най-прекрасната и несексуална връзка, която някога е имал.
Бил е смазан, когато О'Конър внезапно приключва отношенията им и то чрез телефонния секретар. 
Въпреки душевните си болки, Кийдис допуска, че в крайна сметка му е направила услуга и както той посочва: "Кому са нужни подобен род неприятности".

9. "Blood Sugar Sex Magik" първоначално е трябвало да бъде издаден в комплект с два компактдиска.
Според автора и журналист Джеф Аптър, който пише книгата "Историята на Red Hot Chilli Peppers", Рубин всъщност иска да издаде албума като комплект от два компактдиска, вярвайки, че в този му формат ще бъде много по-смилаем. В същото време от "Warner Bros." мъдро смятали, че по-високата цена на двоен диск ще изплаши потенциалните клиенти и компанията настовала за издаването на един диск. 

10. Групата свири „Breaking the Girl" само веднъж в цялото турне на ''Blood Sugar Sex Magik'' .
„Breaking the Girl" е много необичайна песен по стандартите на RHCP, макар че това не попречи да стане голям радио и MTV хит през лятото на 1992 г. На живо обаче историята е различна. Бандата свири песента само веднъж в цялото турне на "Blood Sugar Sex Magik" - на 16 октомври 1991 г., по време на шоуто за откриване на турнето в Медисън, Уисконсин.
Антъни пише текста към песента за своя бивша приятелка - моделът Кармен Хоук. Песента описва бурния им разрив, докато фронтменът слага край на връзката, разбивайки сърцето ù.