Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"

  • Сподели:
Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"

Бори се за справедливост!
Бори се за приятелството!
Бори се да бъдеш чут!

Това са посланията, които ни поднася режисьорът на "Измет" (Trash) – Стивън Делдри. Филмът е с участието на Руни Мара и Мартин Шийн. Накратко казано "Измет" ни показва историята на Рафаел, Гардо и Рато. По цял ден те стоят на сметището в търсене на нещо, което ще им помогне да преживеят до следващия ден. Всичко за тримата се променя в момента, когато намират портфейла на корумпиран и брутален полицай. Тяхната решителност да се борят един за друг, да се борят да бъдат чути, да се борят за справедливост, довежда до куп перипети и трудности, през които преминават.

Макар и мястото, където се развива действието на филма да не е точно опоменато, ние се сещаме за кое място в Бразилия става дума – а именно за Рио де Женейро.
Но "Измет" не ни показва толкова красивите места на Рио – плажът Копа Кабана, статуята на Христос, карнавалът, капоейрата. Той ни показва сметището, хората, които се борят за оцеляването си.

Преди няколко години друга филмова продукия също ни намекна и показа Рио. Може би повечето хора се сещат, че това е предпоследният излязъл филм от поредицата "Бързи и яростни" – "Бързи и яростни – Удар в Рио". Тогава също видяхме (не в такава степен) бедността на града.

Интересното е, че и в двата филма присъства корупцията и гонитбата – едната като преследване с бързи и мощни коли, другата в преследване за справедливост. Може да се каже, че Рио е градът на двете крайности – на Копа Кабана и Фавела (гъсто заселен беден квартал в градовете на Бразилия, често разположен на склонове на хълмове и планини).

Рио е една смесица от радост и сълзи, смесица от красотата на океана и склоновете на хълмове и планини. Смесица на богатство и бедност.

Може би това, което обединява гражданите на Рио е именно посланието, което носи "Измет" – "Бори се за справедливост", "Бори се да бъдеш чут".

Като се върнем отново към филмите, за които говорих – ако "Бързи и яростни – Удар в Рио" ни предствавя повече колите и състезанията, то "Измет" ни показва с пълна сила другата част – фавелата.

Само въпрос на време е Рио да играе основна роля в нов филм. Остава да разберем каква ще е тя – дали ще ни покаже местретата и капоейрата, бедните квартали и сметищата, карнавалът и самбата а защо не – всичко това заедно.

Кадрите от филма "Измет" са предоставени от Форум Филм България.

Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"
Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"
Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"
Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"
Рио – между "Бързи и яростни" и "Измет"