С френски шик завърши първият сезон "Съкровени гласове", огранизиран от Соня Йончева 

  • Сподели:
С френски шик завърши първият сезон "Съкровени гласове", огранизиран от Соня Йончева 

Сестрите Клементин и Сара Марген заплениха столичната зала "България" с концерта "Париж и нощта", поставяйки кулминацията на поредица музикални срещи на родната публика със световни оперни артисти и разнообразен репертоар

От Масне, през Равел и Гуно, до Сен-Санс и Бизе - първият рецитал в България на сестрите Клементин и Сара Марген беше истински празник на френската музика, изискания стил, завладяващите страсти и диалога между културите и епохите. Световноизвестното мецосопрано и виртуозната пианистка пристигнаха у нас по покана на оперната прима Соня Йончева и изнесоха самостоятелна програма на 31 май в София в рамките на първия сезон "Съкровени гласове", на който сложиха подобаващ и емоционален финал. 

Сред публиката бяха посланикът на Франция в България Н.Пр. Жоел Мейер, родни оперни изпълнители, музикални критици, ценители и почитатели, а някои посетители бяха дошли от други населени места специално за изявата на френското дуо. Самата Клементин Марген пристигна в София директно от Ню Йорк, където гастролираше в продължение на месец и половина в главната роля в новата продукция на "Кармен" на престижната сцена на Метрополитън опера. Именно с нейната ария тя предизвика и едни от най-бурните аплодисменти в София.

Близкият и топъл контакт на оперната певица, вкл. слизането ѝ на два пъти от сцената и пеенето насред залата, в непосредствена близост до публиката, предизвика бурна и сърдечна реакция от родните меломани. 
Комбинацията между популярни и обичани мелодии, по-рядко изпълнявани песни, класически финес и непоколебима вокална техника накара зрителите в зала "България" освен да се насладят на изпълненията, също така да се срещнат и поздравят лично двете сестри, които на финала на концерта дори запяха заедно. Сара Марген зарадва публиката с няколко солови изпълнения на пиано, а в един от общо трите биса след основната програма Клементин Марген очарова българските ценители и с композиция на английски език. След края на програмата - при срещата с почитателите - такъв жест поднесе към гостуващите френски артистки и родната джаз легенда Мими Николова, която лично ги поздрави с джаз стандарта "You Go Тo My Head", записана в оригинал през 1938 г. от прочутата американска певица Били Холидей. 

"Щастлива и удовлетворена съм от успеха на нашия първи сезон "Съкровени гласове", в чийто афиш представихме пред българската публика красива палитра от толкова характерни оперни артисти като Исмаел Жорди и Рубен Агире с "Испански страсти", Фреди де Томазо и Одри Сен-Жил с "Под звездите на Наполи", Якуб Юзеф Орлински и Михал Биел с "Красота и думи", Фатма Саид и Джоузеф Мидълтън с "Египетско слънце" и Клементин и Сара Марген с "Париж и нощта", както и програмата ми "Прераждане" заедно със концертмайстора Зефира Вълова и оркестър "Изкуството на барока" - всички тези мои колеги носят своя отличителен почерк в класическото изкуство. За мен това ще са имената на големите оперни сцени в следващите 20 години и държах моята родна публика да има пряк контакт с тях още сега!", сподели Соня Йонева. Тя добави: "През втория сезон на "Съкровени гласове" насочваме вниманието към едни от най-утвърдените и виртуозни световни изпълнители, за да ги покажем в тяхната интимна музикална същност и необятните им гласови възможности. Бъдете с нас и тогава!"

Ето кои са световните артисти от календара на "Съкровени гласове 2":
03 декември 2024 – оперната ни прима Соня Йончева
19 март 2025 – неповторимият полски тенор Пьотр Бечала
02 април 2025 – емблематичният мексикански тенор Роландо Вийязон
31 май 2025 – феноменалното американско мецосопрано Джойс ДиДонато

Снимки от рецитала „Париж и нощта”: Виктория Вучева/SY11 Events

Вече са в продажба билетите за звездния втори сезон на "Съкровени гласове":
Билети за концерта на Соня Йончева "На една звезда":https://www.eventim.bg/bg/bileti/na-edna-zvezda-sofiya-bulgaria-hall-639076/event.html
Билети за концерта на Пьотр Бечала "Романси":https://www.eventim.bg/bg/bileti/romansi-sofiya-bulgaria-hall-1419800/performance.html
Билети за концерта на Роландо Вийязон "Белканто":https://www.eventim.bg/bg/bileti/belkanto-sofiya-bulgaria-hall-1419801/performance.html
Билети за концерта на Джойс ДиДонато "Кралицата": https://www.eventim.bg/bg/bileti/kralicata-sofiya-bulgaria-hall-1419809/performance.html

Проект "Съкровени гласове"
"Музиката е универсален език, пулсиращ в ритъма на самия живот, а човешкият глас е нейният най-съкровен и непосредствен изказ. Освен артист, работещ с гласа като с музикален инструмент, аз съм и искрен почитател на човешкия глас, защото вярвам, че той е огледало на нашата душа", споделя Соня Йончева.
Оперната прима и нейният екип създават цикъла "Съкровени гласове" като възможност за българската публика да се докосне до специфичната магия на рецитала – една сравнително рядко поставяна форма, създаваща особена близост между артиста и неговата публика. "Съкровени гласове" обединява утвърдени и млади таланти, които са оставили дълбоко впечатление у Соня Йончева при взаимните им срещи или сътрудничество. Програмите, които те представят, интригуват с разнообразието от композитори и форми – както оперни арии, така и песни от различни епохи и стилове.
"Съкровени гласове" е много важен и наистина трогателен проект на SY11. Реших да поканя разнообразни и ярки артисти от глобалната сцена. Исках българската публика да има привилегията да се срещне с тях в по-интимен и камерен вариант, за да могат зрителите в залата да усетят още по-силно енергията и музикалните послания и да си тръгнат наистина обогатени", разкрива още българското сопрано.

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени със SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала 6200 души пред храм-паметника "Свети Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г. и представянето на барокова програма в различни държави, както и у нас с композициите от този диск. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока". През същата година се появява и албумът "Куртизанката" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.
Друг мащабен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове" (2023/2024), събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти. Вторият сезон на "Съкровени гласове" включва концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г.

Официална страница:https://sy11events.com/