Събитието на Оскарите, за което всички говорят: Уил Смит удари Крис Рок в лицето 

  • Сподели:
Събитието на Оскарите, за което всички говорят: Уил Смит удари Крис Рок в лицето 

Истина или лъжа? Нагласено или 100% реално? Умело изиграна постановка или инцидент, за който никой не е знаел предварително? Справедливо или пък не? Това се пита целият свят, а отговорът вероятно ще остане пълна загадка.

Сякаш темите, които ни разделяха бяха малко, а сега и тази дали постъпката на Уил Смит е заслужена или не, също постави обществото в два различни полюса. 
Още повече, когато този първичен, импулсивен, агресивен и насилствен акт, идва във времена, в които всички призоваваме към мир, толерантност и повече човечност.
Изникна и спорът кои думи подлежат на толерантност, има ли теми, с които не бива да се шегуваме, макар и добронамерено и станахме ли твърде чувствителни в последните няколко години.
Друг дебат, който също тепърва ще се развива, е как трябва да реагира един мъж, когато някой си позволи да обиди или да си прави шеги на гърба на съпругата му. Мачовска ли е тази реакция или можем да я определим като строго балканска?

На бързо да си припомним какво се случи.

Преди да се качи на сцената в Dolby Theatre, за да получи Оскар за ролята си на Ричард Уилямс в прочутия филм ''Методът Уилямс'', актьорът шокира зрителите сред публиката и пред екраните, като зашлеви комика Крис Рок на живо на сцената.
Това изненадващо действие дойде след като Рок направи на първо четене шеговит и безобиден коментар за обръснатата глава на Джейда Пинкет Смит, сравнявайки я, че прилича на редник Джейн от едноименния филм.

През 2018 г. Джейда сподели, че страда от алопеция, заболяване, което причинява загуба на коса. 

Сядайки обратно на мястото си в залата, Смит изкрещя на Рок да си затваря шибаната уста и да не си позволява да обижда името на съпругата му.

От една страна Рок изглеждаше потресен, но от друга – подготвен и сякаш заел позиция на изчакване на плесника.
По-късно, докато приема наградата си за най-добър актьор, Смит беше развълнуван до сълзи по време на дълга, емоционална реч, казвайки, че иска да бъде ''посланик на любовта'' и се извини на Академията и колегите си, за по-ранния си изблик.

''Искам да поднеса извиненията си на Академията. Искам да се извиня на всички мои колеги номинирани. Това е прекрасен момент и сълзите ми не за спечелването на награда. Не става дума за това да спечеля награда за мен, а за тях: Тим, Тревър, Зак, и Сания, и Деми, и Аунджани, и целият актьорски екип на филма, както и Винъс и Серина, цялото семейство Уилямс. Изкуството имитира живота. Приличам на лудия баща, точно както казваха за Ричард Уилямс."

Смит също отдели момент, за да разсъждава върху това какво в крайна сметка означава за него спечелването на Оскар в продължение на 30 години от неговата актьорска кариера.
''В този момент от живота си, аз съм поразен от това, което Бог ме призовава да правя и да бъда в този свят. В живота си съм призован да обичам хората и да защитавам хората... и да бъда река за моя народ.''

Крис Рок е отказал да подава оплаквания срещу Уил Смит и няма да повдига обвинения.

Новината от тази сутрин е, че Уил Смит поднесе официални извинения на Рок, използвайки трибуната на Instagram профила си. В текста си той обяснява, че насилието във всичките му форми, не е решение на нито един проблем и не е оправдание. Смит в публикацията си определя насилието като ''отровно и разрушително''. Шегите, свързани със здравословното състояние на Джейда, го накарали да реагира емоционално. 

Минути преди да се качи на сцената, за да получи наградата си, Смит сподели, че колегата му Дензъл Уошингтън му е казал: ''Когато си на най-високото стъпало, тогава Дяволът идва за теб''.