Салонът на природата – изложба на Борис Христов

  • Сподели:
Салонът на природата – изложба на Борис Христов

Всеки камък е белязан по рождение

като завършена творба... Работата на художника

в Салона на природата е –

търпеливо да извае постамента.“

 

На 30 ноември, вторник от 18:00 ч. в СГХГ ще бъде открита изложбата "Салонът на природата"  с автори: Борис Христов – стихове и Милко Божков – живопис, акварели и рисунки.

Поетът Борис Христов от години се вслушва в шепота на камъка. Първоначално размишлява върху причудливия рисунък на патините от лишеи и мъхове, опитвайки се да разгадае техния език, заключващ Времето с ключа на Мълчанието. Така се ражда „ Каменна книга“ ( изд.Elements, 2006).  След това съотнася издирени, заснети камъни и преобразуваните им различности с мисли, породени от философи и поети, оставили свойте отпечатъци от думи (между V век пр. Хр и ХХ век, от Лао Дзъ до Йосиф Бродски). Така се ражда антологията „Камък и слово“ ( изд.Рива, 2015). Следват собствените му стихове, които редом с фотографиите вдъхновяват художника Милко Божков да коментира с езика на четката образите на камъка, окъпани от поезията.

Така се ражда идеята за тази изложба – съчетание на поетично-философски и живописно-поетични творби.  Представени са 55 живописни произведения, своеобразен коментар и на фотографиите на Поета, и на неговите размишления. В повечето от случаите резултатът опровергава тезата, че художникът трябва да се ограничи с „извайването на постамента“. 42 акварела и 40 рисунки с туш подкрепят живописта.

Изложбата е придружена от изданието на Методий Петриков „Салонът на природата“ (изд.Методиеви книги, 2020) и Giclee арт принтове на живописните творби  върху хартия Hahnemühle Museum Etching, 350 гр.

Изложбата може да бъде разгледана до 6 февруари.