Сбогуваме се с Джеймс Каан, актьорът изиграл знаковия образ на Сони Корлеоне

  • Сподели:
Сбогуваме се с Джеймс Каан, актьорът изиграл знаковия образ на Сони Корлеоне

На 82-годишна възраст почина актьорът Джеймс Каан.

Семейството му потвърди трагичната вест на страницата на Каан в Twitter.

"С голяма тъга ви съобщаваме за смъртта на Джими вечерта на 6 юли. Семейството оценява цялата любов и искрени съболезнования, които изпращате и ви моли да продължите да уважавате личния им живот в този труден момент."

Каан се изстрелва към славата в началото на 70-те години на миналия век с последователни знакови роли. 

Роден на 26 март 1940 г. в Бронкс, като син на еврейски имигранти от Германия, Каан започва да играе като гост в популярни телевизионни сериали от 60-те години като Route 66, The Untouchables, Dr. Kildare, Ben Casey, Wagon, Death Valley Days и Get Smart. На фона на целия си успех на големия екран, той често се връща към телевизията по време на своята 60-годишна кариера. 

В желанието си да избегне съдбата на баща си в търговията с месо, той първоначално се замисля за футболна кариера, но се интересува от актьорско майсторство по време на университета.

Големият му пробив в киното идва през 1972 г., когато играе Сони Корлеоне (най-големият син на Дон Корлеоне) в "Кръстникът" на Франсис Форд Копола, базиран по романа на Марио Пузо. Роля, която му носи номинация за Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, както и за Златен глобус. В "Кръстникът II" Каан повтори ролята си.

През 1990 г. участва в трилъра на Роб Райнър "Мизъри", базиран по романа на Стивън Кинг. Във филма си партнира с Кати Бейтс.

Беше женен четири пъти, последно за Линда Стоукс между 1995 и 2017 г.
Каан имаше пет деца, а синът му Скот, го последва в актьорството, появявайки се в Ocean's Eleven, Gone In 60 Seconds и Hawaii Five-0 reboot.

Каан продуцира няколко филма към момента на смъртта си, включително хитовия трилър "Бързият Чарли", режисиран от Филип Нойс, "Изкуплението" на Том Бъръс и "Acre Beyond the Rye" на Андре Гордън.