Що е то БГ комикс?

  • Сподели:
Що е то БГ комикс?

Има ли такова „животно” като БГ комикс? – ще въздъхнат риторично някой от вас. Има, има, и още как! Доказва го наскоро открилата се изложба на столичната „Шипка 6”, в която бяха представени над 600 комикс творби на повече от 100 родни художници. Идеята на цялата тази арт хайка е да популяризират това позабравено и като че ли пренебрегвано у нас изкуство.

Рисунките на герои в тесни цветни клинчета и чаропогащи, с наметала и странни маски като Батман, Робин, Спайдърмен, Светкавицата, Супермен са най-подценяваното изкуство в световен мащаб. Дори и сега, когато "разказите в картинки" снабдяват киноиндустрията с герои и сюжети за почти всеки голям комерсиален филм и насищат популярната култура с интригуващи препратки и цветни референции, уважението към майсторство на рисувания наратив сякаш не е достатъчно.

Изложбата на българските комикс художници на „Шипка 6”  е стъпка встрани от това клише, вадейки от нафталина някой позабравени и невиждани досега творби от този жанр. Оказва се, че у нас имаме толкова талантливи комикс майстори, че дори папионката на Георги Лозанов не е подозирала за това.

Кога възниква обаче БГ комиксът? На този въпрос е трудно да се отговори. Списание „Дъга” е първата трибуна по време на соца, което въвежда комерсиалната традиция на комикс културата у нас. Разбира се, по „татово време” думата комикс е била табу, а творбите са представяни най-вече като “разкази в картинки”. Там се ражда и първият популярен български  комикс  „Добромир”.

Родни изкуствоведи обаче търсят корените на българския комикс още по-рано. Някой от тях смятат, че карикатурата и комиксът са въведени в българския обществен и политически живот от Христо Ботев. Това са отпечатаните във вестник „Тъпан” (1869 -1870) карикатури с текст на полският художник  Х. Дембицки. Те са рисувани изцяло по идея на Христо Ботев по времето, когато и двамата са емигранти в Румъния и се занимават активно със списването и издаването на вестника.

Многообразието и майсторството в произведенията на родните комикс рисувачи се съчетават по впечатляващ начин и едва ли има истински комикс фен, който не е останал равнодушен от срещата си с първата по рода тематична национална експозиция, уредена в сградата на СБХ. Да, наистина си заслужаваше! Браво на организаторите! И да се надяваме, че традицията  на БГ комикса ще пребъде и занапред! А какъв е изводът от цялата тази работа ли? Изводът, е че българският комикс е жив и в отлично здраве, готов да се влее в световното цунами от качествени представители на деветото изкуство. Драскачите от „Марвел комикс” да го галят, защото както е казал поетът „И ний сме дали нещо на света”!

Снимки: Личен архив на автора

Що е то БГ комикс?
Рисунките на герои в тесни цветни клинчета и чаропогащи, с наметала и странни маски като Батман, Робин, Спайдърмен, Светкавицата, Супермен са най-подценяваното изкуство в световен мащаб
Що е то БГ комикс?
Списание „Дъга” е първата трибуна по време на соца, което въвежда комерсиалната традиция на комикс културата у нас
Що е то БГ комикс?
Някой смятат, че карикатурата и комиксът са въведени в българския обществен и политически живот от Христо Ботев
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?
Що е то БГ комикс?