Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство

  • Сподели:
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство

Екзотична жена с кожа по-бяла и съвършена от порцелан извива тялото си от удоволствие, докато палав октопод я задоволява. С този образ в еротична японска книга от 19-ти век започва моето посещение на най-новата изложба в Британския Музей.

Ако очаквате на изложбата "Shunga: Sex and Pleasure in Japanese Art" (Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство) да видите опияняващи цъфнали череши, изтънчени гейши и впечатляващи природни гледки, то ще останете разочаровани. Това е първата по рода си изложба в Обединеното Кралство, тъй като разкрива изчерпателно едно различно лице на Япония - чувствено, емоционално и дори леко перверзно. Изложбата разглежда "shunga"- японско еротично изкуство и проследява неговата история, произход, природа и предназначение.

Преминавайки през изложбата, ако не сте запознати с природата на shunga, вероятно ще погледнете повърхностно на темата, фокусирайки се предимно върху непрактичността на позите, а не върху тяхната същност и значение. Изложбата разкрива, че творби със сексуално съдържание не само са били част от японската култура, а дори са били доминиращ жанр в ранна модерна Япония (1600 – 1900). Хиляди произведения, изобразяващи полово сношение са били създавани през този период.

Малка част от тях са показани в шоуто в Британския Музей - само 170. И все пак изложбата успява да представи различните техники, използвани за производството на японско еротично изкуство – щампи върху дървени плоскости, копринени и хартиени свитъци, книги и албуми с изображения и текст, фотографски отпечатъци и дори комплект секс играчки.

Първоначалното вдъхновение за жанра shunga идва от антични китайски медицински учебници. Японците обаче много малко са се интересували от медицинския аспект на образите. Това, което ги е вълнувало е било удоволствието, което сексът носи. Предназначението на shunga е било основно да въвежда младоженци в секс практиката и да обяснява в детайли как да се наслаждават на преживяването.

Публика на еротичното изкуство също са били и хора, които просто искали да разгорещят интимния си живот. Хора с различен произход и от различни социални слоеве са купували еротично изкуство и колкото и изненадващо да звучи, жените са се наслаждавали на shunga не по-малко от мъжете.

Японците са се вълнували не само отхедонисткия, но и от религиозния аспект на shunga. Връзката на еротичния жанр с някои японски ритуали и религиозни системи е представена в изложбата "Секс и удоволствие" чрез дървени вотивни членове и малки скулптури от слонова кост. Още от каменната ера японците са почитали природата и са третирали мъжките и женските репродуктивни органи като символи на плодовитост, космическа хармония и Богинята Майка. Този аспект от японската култура обяснява характеристиката, която прави shunga толкова лесно разпознаваем жанр -  размерът на половите органи.

Огромният размер на женските и особено на мъжките репродуктивни органи не може да остане незабелязан от посетителите. Философията на иконографията гласи, че колкото по-голям е органът, толкова по-плодовит ще бъде. Жанрът shunga е имал също влияние в суеверните вярвания на японците, тъй като те са вярвали, че еротично произведение на изкуството гаси пожари и носи късмет на самураите.

Въпреки че повечето от изложените творби показват хетеросексуални двойки, има и такива, които представят хомосексуални и многополови снушения, както и доста екстремната конфигурация между човек и животно. Някои от най-скандалните сцени показват разхайтения живот в kabuki театрите. По-голямата част от произведенията в изложбата са изпълнени в типичен за ранната модерна Япония стил, който съчетава традиционни експресивни японски линии със западно модерно реалистично внушение  и богата палитра от цветове.

В шоуто обаче могат да бъдат видени и няколко творби, които са повлияни по-силно от Запада. Такава  е "Бакхус и нимфата". Тя се отличава с осезаемо европейско моделиране и светлосенки и представя тема, взаимствана от Западната култура. Творбата ражда асоциации с "Юпитер и Антиопе" (1659) на Рембранд, както и с еротичните произведения на George Grosz.

Изложбата е изчерпателна, добре структурирана и лесна за проследяване. Има обаче и своите несъвършенства. Някои от изложените произведения са много подобни и показването на част от тях е можело да бъде избегнато.

Подредбата на шоуто е монотонна и не се отличава с особена оригиналност. Увлекателна тема като shunga изисква интригуващ и провокативен начин на представяне, който да предразположи зрителя и да го изкуши да общува с изкуството по-задълбочено. Въпреки слабостите си обаче, изложбата "Секс и удоволствие в японското изкуство" не е за изпускане. Тя не само ще постави предизвикателство пред сегашното ви разбиране за еротично изкуство, повлияно от масовата и доста преувеличена агитация на порно културата днес, като ви представи един нов прочит върху shunga, произтичащ от значението на този жанр в японската култура.

Снимки: www.telegraph.co.uk, www.bbc.co.uk, www.theguardian.com, http://world-placez.blogspot.co.uk, http://www.apollo-magazine.com/ 

Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Katsushika Hokusai, Сънят на жената на рибаря, 1814, щампа върху дърво
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Школа Kano, Възрастен мъж прави любов с младо момче (първа сцена от неозаглавен shunga свитък), ранен 17-ти век
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Повечето от изложените творби показват хетеросексуални двойки
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Изложбата разкрива изчерпателно едно различно лице на Япония: чувствено, емоционално и дори леко перверзно
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Любовници, средата на 1680-те
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Nishikawa Sukenobu, Мъж и гейша, ок. 1711-1716, щампа върху дърво
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Uwakinoso (от серията Fujinsoga kujuttai), около 1792- 1793 г.
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Kitagawa Utamaro, Любовници в горната стая на чайна, от Utamakura (Поема за възглавницата), ок. 1788, страница от албум с цветни принтове върху дърво
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Torii Kiyonaga, Sodenomaki (Свитъкът на ръкава), ок. 1785
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Връзката на еротичния жанр с някои японски ритуали и религиозни системи е представена в изложбата „Секс и удоволствие“ чрез дървени вотивни членове и малки скулптури от слонова кост
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Еротична книга с shunga
Shunga: Секс и удоволствие в японското изкуство
Британският музей