Силата на изкуството в помощ на хората с психични страдания

  • Сподели:
Силата на изкуството в помощ на хората с психични страдания

Софийска фотографска школа и Фондация Глобална инициатива в психиатрията с радост обявяват старта на своята нова инициатива, която има за цел да подпомогне хората с ментални проблеми чрез изкуството на фотографията.

Създаването на тази програма е в резултат на съвместните усилия на двете организации за насърчаване на психичното здраве чрез творческия процес. Безплатното обучение по фотография предоставя възможност на хората с ментални затруднения да изразят своите емоции, опити и вътрешен свят чрез изкуството фотография.

С. Димитров, директор на Софийска фотографска школа, споделя: "Ние вярваме в силата на изкуството да преобрази живота на хората и да им даде възможност за изразяване. Чрез тази инициатива искаме да подкрепим общността на тези, които често се чувстват изолирани от обществото."

Обучението се осъществява под ръководството на фотограф и специалисти по психично здраве, които помагат на участниците да открият своите творчески възможности и да се изразят през обектива на камерата. 

Валентина Христакиева, председател на Фондация Глобална инициатива в психиатрията, добавя: "Изкуството има уникалната сила да свързва хората и да им помогне да преодолеят трудностите, пред които са изправени. Нашата цел е да направим нашето партньорство устойчиво."

Курсът по фотография продължава 7 седмици в него се обучат над 20 мъже и жени с психично страдание.