Симфония Манфред от Чайковски и Концерт за виолончело от Дворжак на 26-ти февруари в зала "България"

  • Сподели:
Симфония Манфред от Чайковски и Концерт за виолончело от Дворжак на 26-ти февруари в зала "България"

…Имало едно време един граф, който живеел сам със слугите си в древен замък във високите планини на Швейцария. Той се чувствал прокълнат заради ужасно деяние в миналото. Така започва историята на Манфред, героят на едноименната драма в стихове на Байрон (1816-17)…
…но 14 години по-късно, през 1882 г., руският диригент, пианист и композитор Балакирев си припомня темата за “Манфред” при кореспонденция с друг, по-млад колега, също достоен да бъде включен в “Могъщата Петорка”, ако случайността не го бе запратила да живее в Москва, вместо в Санкт Петербург: ЧАЙКОВСКИ.

Предмет на кореспонденция между двамата е едно по-ранно програмно произведение на Чайковски по сюжет, заимстван от английската литература - “Ромео и Жулиета”, което той пише по идея на Балакирев. Сега Балакирев решава да помогне по същия начин. Манфред, пише той, „не пасва на неговите собствени представи и разбирания, но за сметка на това приляга на Чайковски като ръкавица“.

Концертът за виолончело и оркестър е едно от най-популярните Дворжакови произведения и сред най-добрите инструментални концерти на музикалния романтизъм. Не случайно Брамс, запознавайки се с тази музика, възкликва: “Защо ли не знаех, че е възможно по такъв начин да се напише виолончелов концерт! Отдавна бих го написал!”

Концертът на Нов симфоничен оркестър на 26-ти февруари в зала „България” под диригентството на ПЕТКО ДИМИТРОВ ще представи ДВОРЖАК Концерт за виолончело и оркестър и ЧАЙКОВСКИ Симфония „Манфред”, солист ще бъде Лъчезар Костов!