Смелото завръщане на ABBA и новият им албум - Voyage

  • Сподели:
Смелото завръщане на ABBA и новият им албум - Voyage

Албумът на шведските изпълнители ABBA вече е факт и според официалната страница на групата е излязъл в полунощ на 5 ноември.
"Voyage" е деветият албум на ABBA, който е продължение на „The Visitors" от 1981 г.

Албумът включва десет нови песни, включително „I Still Have Faith in You", която представлява и темата за връщането на групата. 
От септември насам музикалното видео към това парче е събрало 26 милиона гледания в YouTube.

ABBA започнаха да записват албума през 2018 г. и нямат планове да издават повече музика, въпреки че остават две недовършени песни, които не попадат във ''Voyage'', съобщава The Guardian .

В допълнение към издаването на новия си албум, хитмейкърите стартират и единствен по рода си уникален концерт за виртуална реалност през следващата година.
Вокалният квартет - Агнета Фелтскуг, Анна-Фрид Люнгста, Бьорн Улвеус и Бени Андерсон обявиха и новото концертно изживяване в Лондон, наречено също "Voyage", което ще започне на 27 май 2022 г. Тогава АВВА ще се появят в цифрови версии на самите себе си (а не холограми, твърди техният екип), всяка вечер заедно с 10-членна група на живо и на ново място, с капацитет 3000 души в Олимпийския парк в града, наречен Abba Arena. 

Идеята за шоуто е започнала преди пет години и включва основаната от Джордж Лукас компания за визуални ефекти Industrial Light & Magic за създаване на „Abbitars" - Абатари, според The New York Times .
За да оживее продукцията, ABBA участва в петседмична сесия за записване на движенията със 160 камери. Членовете на групата е трябвало да бъдат облечени в тесни костюми, покрити със сензори, за да уловят всяко едно тяхно движение.
След това към кадрите бил приложен процес за редактиране, с който да се създадат цифровите аватари от 1979 г.Десетте нови песни на Voyage бяха написани, по думите на Бьорн Улвеус: „абсолютно слепи от тенденциите" – умишлено игнорирайки каквото и да е развитие на попа през годините след разпадането на групата, отчасти за да се улови оригиналната същност на Abba.


„Отрано решихме, че няма да разглеждаме нищо друго от текущите класации.
Ние просто ще направим песните, най-добрите песни, които можем в момента. Това означаваше да пиша текстове, в които можех да вкарам някои от мислите си от последните 40 години и да добавя една дълбочина, която, надявам се, идва с възрастта и която прави текстовете различни, от тези, които съм писал преди", обясни Улвеус.
Бени Андерсон го допълни, казвайки, че: "В съвременните изпълнения не чувствам да има нещо, в което аз мога да се задържа или да подражавам".


Трябва да се признае, че този подход „слепота за тенденциите" изглежда е проработил. "I still have Faith in You" и "Don't Shut Me Down" бяха посрещнати с особена комбинация от въодушевление и колективна въздишка на облекчение. Първата голяма, горчиво-сладка балада в духа на "The Winner Takes It All".
Може би техният възторжен прием беше засилен от събитията от предходните 18 месеца, музикален еквивалент на репликата, която в момента продължава да се появява на плакати извън театрите на Уест Енд: „Шоуто, от което всички се нуждаем". 
Живеем в много несигурни времена и има ясното усещане, че хората искат нещо успокояващо и надеждно от забавлението. 
И ето, че 40 години по-късно, ABBA ще им го даде.