Sofia Dance Week 2013 с най-доброто в съвременния танц в България

  • Сподели:
Sofia Dance Week 2013 с най-доброто в съвременния танц в България

Шестото издание на международния фестивал за съвременен танц Sofia Dance Week ще представи най-актуалното от българската танцова сцена един панел - „Българският шоукейс“. В три поредни дни – 11, 12 и 13 октомври ще бъде представена местната практика в едно от най-динамично развиващите се изкуства в световен мащаб – съвременния танц. Шоукейсът има за цел в пет спектакъла на различни артисти да съдейства за срещата на българските представления и артисти с чужди публики и контекст, и се случва за пръв път в рамките на фестивала.

Ето кои са и петте спектакъла:

Танцувам Мария Калас на Галина Борисова, 11 октомври, Зала 11 на НДК. Галина Борисова e едно от утвърдените имена, които имат своята запазена територия в пространството на съвременния танц. В проекта си  тя прави авторски интерпретации на емблематични женски образи, изпълнени от Мария Калас в едни от най-известните опери от 19 век на композитори като Джакомо Росини, Гаетано Доницети, Винченцо Белини. Хореографията е вдъхновена от ясните мелодически линиии на музиката, както и от живота и личността на оперната дива Мария Калас. Движенията са стилизирани, изчистени от виртуозност.

а(е)фектно на Ива Свещарова, 11 октомври, Зала 11 на НДК. Това е спектакъл за желанието, което се захранва от собствената си неосъществимост. Хореографиите на Ива Свещарова се отличават с внимателно организиране на идейния и движенчески материал. Тя работи в областта на театъра, танца и пърформанса и е автор е на повече от 10 спектакъла. От 2007 г. е член на Брейн Стор Проджект, който е съорганизатор на фестивала за съвременен танц и пърформанс “Антистатик”.

Monocrossing на Derida Dance & Central Europe Dance Theater, 12 октомври, Зала 11 на НДК. Това е мултимедиен танцов пърформанс, в който героите преминават през различни виртуални пространства и предизвикателства. Хореограф и режисьор е Живко Желязков. Той е съосновател (заедно с Атанас Маев) и артистичен директор на компанията Derida Dance, както и на първия център за съвременен танц в България Derida Dance Centеr. В Monocrossing Изпълнителите са в постоянна интеракция с мултимедийната среда, от която произлизат различни траектории на движението, маркиращи пътя до крайната цел. Хореографията на Живко Желязков ползва футуристична движенческа естетика, математически разграфени движения, смекчени от инцидентни плавни преходи.

Кардиограма на Културна фондация А25, 12 октомври, Зала 11 на НДК. Кардиограма е танцов и визуален пърформанс, в който двамата изпълнители в активно взаимодействие със средата, изграждат психоделично пространство на подъзнателни импулси и съноподобни картини. Причудливата материалност на средата и костюмите, заедно с абстрактните движения и неясни взаимоотношения между героите, създават призрачна атмосфера. Изгубен в собствените си обсесии и лъжливи проекции, които заживяват свой живот, човекът губи ориентир за реалност и фантазъм и това едновременно го плаши и привлича.

Танцови преводи на Балет "Арабеск", 13 октомври, Държавния музикален и балетен център. Танцови преводи се състои от три едноактни пиеси на хореографите Морис Кози (САЩ), Боряна Сечанова и Асен Наков. Обединени около темата за общуването, те я интерпретират чрез различни визуално-пластически средства. Представлението изследва превода на идеи между различни изкуства, каквито са музиката и танца. Хореографиите създават задъхана и неспокойна атмосфера, разкъсана от напрежението на общуването.

Организатори на Sofia Dance Week са ЕДНО и Фондация Америка за България. Генерален партньор на фестивала е Serdika Center. Генерални партньори на SOFIA DANCE WEEK KIDS са Barni и Банка ДСК.

HighViewArt.com е официален медиен партньор на Sofia Dance Week 2013.

Sofia Dance Week 2013 с най-доброто в съвременния танц в България