София Бобчева играе за последно "Бонбон" в Народния

  • Сподели:
София Бобчева играе за последно "Бонбон" в Народния

Четири представления на моноспектакъла „Бонбон“ на София Бобчева са в програмата на Народния театър за месеците февруари и март. Датите, на които публиката може да гледа спектакъла, са: 4, 23, 27 февруари и 9 март, на сцена „Апостол Карамитев“ от 19:30 ч.

В „Бонбон“ София Бобчева, в ролята на певицата Марчела, влиза в риалити шоуто „Прозрачната стая“ с надеждата да върне изгубената си популярност. Героинята се среща с миналото си, изправя се срещу избора и страховете си, разкрива тайни и комични истории от абсурдния си живот, които никога не е изричала на глас.

Зрителите стават свидетели на комична история, която ни кара да се замислим къде сме изгубили финия джаз на душите си и как желанието да имаме, а не да сме, ни пречи да осъзнаем, че няма вчера и утре, а само днес. 

Режисьор на спектакъла „Бонбон“ от Здрава Каменова е Емил Бонев. " Усилията да стигнеш от малкото село до големия град са ми до болка познати. Пътят от погрешния избор до погубването е белязан от протяжни отглагания. „От Нова година...“, „от рождения ми ден...“, „от понеделник...“. Докато един вторник се събудиш на дъното. Коя е онази невидима сила, която ни изправя и ни вдъхва ново начало? И ни внушава, че за да продължим напред, трябва да забаравим препънидумите бях и ако. Да заредим в компаса съм и мога! Тогава ще осъзнаем, че няма вчера. И утре няма. Има днес! А Марчела... е бонбон", казва Бонев. Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, музиката – на Стефан Димитров, а хореографията – на Анна Пампулова. Драматург на постановката е Мирела Иванова.

"Героинята Марчела се роди още през 2005 година. Идеята да се пренесе поп фолка върху театралната сцена звучеше много радикално и всички се влюбиха в текста и в героинята му, но после не се осмеляваха да го осъществят. Аз съм от онези щастливи автори, чиито пиеси започват да се репетират, веднага щом се напишат. Странно, само с тази не се случи така... И ето, чак през 2018 режисьорът Емил Бонев изрови тази моя скъпа пиеса и намери най-подходящата актриса за нея... Пиесата претърпя няколко преработки, времето се беше променило, поп фолкът се софистицира, за да може подмолно и още по-вредно да пропълзи навсякъде, невидимо и трайно: в медийте, в домовете ни, в отношенията ни един към друг... Ние сме поп фолк версия на някоя западна песен. Не че сме лоши, не че сме глупави, просто сме си такива, шумни, малко преднамерено опростени, защото наивно вярваме, че така се живее по-лесно. По-вторачени сме в това да имаме, отколкото в това да ни има достойно, и заглушаваме истинската песен в себе си, онзи фин джаз на душите, тара-ра-рамммм, щото по тия ширини джазът не върви... Я, то се получи и рима, рима като за поп фолк парче: „по тия ширини, джазът не върви...“. Приятно гледане! Надявам се да се влюбите в Марчела, в онази част от нея, която все още живее на село, обича напуканите ръце на майка си, мечтае да стане учителка по литература и сигурно щеше да бъде, просто животът ѝ тук се стече така... та ра ра ра...", казва Здрава Каменова.