София е кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО

  • Сподели:
София е кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО

Advertisement

По инициатива на АБК, СОС и Министерство на културата: София е кандидат за световна столица на книгата на ЮНЕСКО

#КаузаГРАМОТНОСТ - национална програма, институциите се обединиха около спешни мерки за повишаване на грамотността на откриването на „Алея на книгата“ в София

София да стане световна столица на книгата на ЮНЕСКО. Около тази инициатива са обединили усилия Асоциация „Българска книга“ (АБК) и Столичният общински съвет, съвместно с Министерството на културата. Това стана ясно на днешното официално откриване на 11-ото издание на „Алея на книгата“ в София. 

Съвместната инициатива за кандидатурата беше обявена от председателя на Управителния съвет на АБК Десислава Алексиева. Тя и министър-председателят акад. Николай Денков дадоха старт на станалата вече традиционна за столицата „Алея на книгата“. 
Присъствалите на откриването представители на издателите, работодателите, на държавните и общински институции се обединиха също около необходимостта от спешни мерки за повишаване на грамотността - защита на авторското право и трансформирането на дългогодишната инициатива на АБК #КаузаГРАМОТНОСТ в национална програма със съответното финансиране.

Сред официалните гости на откриването бяха още Надя Младенова - началник на кабинета на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, Наталия Митева - зам.-министър на образованието, Георги Георгиев – председател на СОС, Димитър Божилов – кмет на район „Триадица“, Руслан Баждеков - зам.-кмет на район „Триадица“, Трайчо Трайков – кмет на район „Средец“, Васил Велев - председател на УС на АИКБ, д. н. Силва Хачерян – директор на Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" на Министерство на културата, Анета Дончева- председател на „българска библиотечно-информационна асоциация“, Спаска Тарандова изпълнителен директор на фондация - „Глобални библиотеки – България“, Георги Тошев - български журналист, писател и телевизионен водещ, членовете на УС на АБК, писатели, преводачи, илюстратори, журналисти. 

„Благодаря ви, че днес сте тук в подкрепа на #КаузаГРАМОТНОСТ и книгите“, обърна се към официалните гости председателят на УС на АБК Десислава Алексиева. „Днес сме заедно, защото сме направили пътека на знанието, а #КаузаГРАМОТНОСТ е нещо, в което всички вярваме и смятаме, че ще промени България и обществото ни. Защото хората, които четат, имат критично мнение, добри граждани са, променят средата и имат емпатия“, посочи тя. 

„Алея на книгата“ е традиция, която обединява софиянци. Много често казваме, че цивилизациите са възникнали там, където за първи път са се появили писмените закони. Истината е, че успоредно с тях за първи път писмеността е позволила да се дефинират ясни морални устои. Какво е добро, какво лошо, какво е приемливо“, подчерта в словото си премиерът – акад. Николай Денков. Той посочи, че не трябва и не може книгите да се противопоставят на иновациите. „Автори като Георги Господинов, Захари Карабашлиев, Милен Русков и много други показват, че българското слово, българската книга, българското изкуство, което показва какво е добро и красиво, е по-живо от всякога.

Така ние можем да покажем на света какво е българското разбиране за добро и красиво. И трябва да използваме добрите думи и в нашата образователна система“, каза акад. Денков. “Не е достатъчно само да бъдат осигурени средства, а е нужно и да се погледне по-дълбоко на задачата, която не само институциите, но и цялото ни общество трябва да реши”, категоричен беше той и апелира: “Заедно да видим как по най-смисления начин тези средства да стигнат до нашите деца, до родителите, които нямат тези навици, за да можем, започвайки отсега - след години да видим резултата от тези усилия”.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИБК) Васил Велев призова: “Да направим стъпка за преодоляване на ширещата се функционална неграмотност сред нашите тийнейджъри, защото процентът е 40 на сто и продължава да расте“. По думите му е наложително да се приближим към образователните стандарти на ЮНЕСКО, като председателят на АИКБ посочи, че най-подходящият момент това да започне да се прави е сега,  преди  приемането на новия бюджет.

„Всеки ден виждаме морално и ценностно неграмотните или объркани хора. Смятам, че „Алеята на книгата“ ще ни помогне да ликвидираме и „алеите на смъртта“, в които понякога се превръщат софийските и българските улици“, бе категоричен кметът на район „Средец“ Трайчо Трайков, който заедно с районния кмет на „Триадица“ Димитър Божилов е сред символичните домакини на „Алея на книгата“. Той бе подкрепен от Божилов, който подчерта: “Убеден съм, че именно книгата и просветителската дейност, която авторите извършват, трябва да спомогнат за промяна на обществените нагласи и проявяването на абсолютна нетърпимост към всички трагедии, които виждаме в момента“. 

„Днес, повече от всякога, битката за четенето, за четящите хора (част от тях са и “хвърчащите хора”) е много важна. Тя е цивилизационна! Тя определя съзнанието  ни отвъд всекидневните ни потребности“, каза в словото си председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев. Той припомни, че предстои да се гледа общинският бюджет, който пък зависи и от средствата, предвиждани в държавния, и се обърна към премиера с молба за съдействие, „въпреки предстоящите избори, да можем да получим подкрепа за творците и останалите подобни инициативи“. 

„В МОН се занимаваме с това всяко българско дете да може да развие пълния си потенциал и да има успех в живота. Тези неща минават през грамотността и желанието за знание. Знаем, че в училище основният фактор е учителят. А извън училище има два фактора, които силно са свързани с дългосрочния успех в живота – навиците за четене и броят книги, които семейството има вкъщи. Затова е много важно младите хора да имат достъп до книга, до различен вид литература. Четенето остава основен път към познанието“, посочи зам.-министърът на образованието Наталия Митева. 

Надя Младенова - началникът на кабинета на вицепрезидента Илияна Йотова, под чийто патронаж е #КауаГРАМОТНОСТ, увери присъстващите, че каузата за повишаване на грамотността и четенето в обществото винаги ще има съмишленик в лицето на вицепрезидента. Тя благодари на Асоциация „Българска книга“ за това, че “винаги са на първа линия в борбата с неграмотността. Защото как е казал Виктор Юго: „Без книга светът е нощ, а умът жалък. Без книга народите са стада без мисъл“. Затова е необходима и по-целенасочена държавна политика в сферата на книгоиздаването. Дигитализацията не може да замести книгата. Знанието прави човекът силен, а не властта, нито благосъстоянието“, посочи Младенова.

В поздравителен адрес до организаторите на „Алея на книгата“ вицепремиерът Мария Габриел припомни, че книгата е единственото средство, с което човек никога не спира да израства.  

„Вярвам, че четящите хора са смели и четенето на книги ни помага да бъдем една идея по-добри. Четящите хора преодоляват граници, вярват, че светът е постижим и възможен, каза Георги Тошев от името на писателите и отправи апел към изпълнителната власт най-после проблемът с авторските права да бъде решен“.

От днес до неделя столичният бул. “Витоша” и част от градинката пред НДК приютяват хиляди книги на 144 издателства в 58 шатри. Десетки премиери на нови книги, “Академия за родители” и богата съпътстваща културна програма ще зарадват ценителите на литературата, а специален акцент отново са децата и детското четене.

Събитието се организира от Асоциация „Българска книга“ в рамките на #КаузаГРАМОТНОСТ и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма „Едногодишен грант”, проект „Култура и книжовност” и е част от културния календар на Столична община 2023 г.