Соня Йончева бе удостоена с отличието "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция

  • Сподели:
Соня Йончева бе удостоена с отличието "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция

Българската оперна прима бе наградена с почетния медал лично от Негово Превъзходителство Жоел Мейер - посланик на Франция в България

Прочутото българско сопрано Соня Йончева получи високото отличие "Офицер на Ордена за изкуство и литература" на Франция заради нейния значим принос за разпространението на френската култура и изкуство в световен мащаб. Почетният медал ѝ бе връчен лично от Негово Превъзходителство Жоел Мейер - посланик на Франция в България на изискана церемония, провела се на 27 февруари в резиденцията на френското посолство в София.

Събитието започна с встъпителна реч на г-н Мейер, в която той открои някои от най-значимите събития и постижения в творческия път на Соня Йончева.

"Вие сте страстен творец, но и голям почитател на изкуството и литературата, откъдето черпите вашата сила на музикална интерпретация. Изпълнявали сте велики опери от френски автори, а във вашата дискография има едно заглавие, което изразява тази връзка: "Париж, моя любов", издадено през 2015 г. Впрочем вие казвате: "Исках да засвидетелствам привързаността си към Париж! Франция е първата страна, която ми даде шанс". Без съмнение вие сте едно от най-великите сопрани на нашето време. Ето защо с огромно възхищение и благодарност ви връчвам днес Ордена за изкуство и литература, степен офицер: като признание за изключителния ви талант, за приноса ви към оперното изкуство и за прекрасните часове, които дарявате на публиката, както и за вашата хуманитарна ангажираност", сподели г-н Мейер.

Церемонията продължи с благодарствени слова, отправени от родната оперна прима, в които тя открои съкровени моменти и емоции от духовната ѝ връзка с Франция и нейната култура.

"Без никакво колебание мога да кажа, че любовта ми към Франция и нейната култура се случи мигновено, от пръв поглед - със силна страст и отдаденост към изкуството на тази велика страна и нация. Тази потребност да черпя от френската култура е като един фонтан на неспирно вдъхновение и артистична свобода, от които винаги ще имам нужда за моите творчески избори и търсения. Вълнението ми днес да стоя пред всички вас е толкова силно, защото това отличие носи у себе си освен признание и голяма отговорност - да бъда избрана като един от посланиците за разпространението на френската култура и изкуство по света.

Чест, която винаги нося и ще продължавам да нося в сърцето и душата си, защото точно в това се крие необятната сила на изкуството - да изгражда нерушими мостове между различните култури и държави, да отваря нови хоризонти за безграничния човешкия талант и възможности, за да създадем всички ние - един по-устойчив, добър, мирен, толерантен, смислен и обещаващ свят за нас и бъдещите поколения. Вярвам силно, че повече от всякога Културата е бъдещето. Затова и днес, когато съм стъпила на тази най-висока трибуна, ви призовавам да показвате този толкова пъстър свят на изкуството на децата, срещнете ги с различните видове изкуства, за да сме сигурни, че ще предадем щафетата на тях - когато те ще бъдат следващите значими посланици на изкуството и културата по света - в нейното опазване, развитие, стремеж към съвършенство, свобода и сбъдване на мечти", разкри с вълнение Соня Йончева.

Сред гостите на приема бяха редица журналисти, партньори, екип на Френския институт в България начело с неговия директор Люк Леви, културното аташе Едуар Морно, пресаташето Мария Конакчиева, представителят на УНИЦЕФ България Кристина де Бройн, директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов, зам.-кметът по култура към Столична община Яна Генова, зам.-директорът на Народен театър "Иван Вазов" Василка Бумбарова. 

Сред най-изявените световни артисти, станали през годините офицери на "Ордена за изкуство и култура" на Франция, са Жан Моро, Елтън Джон, Шарън Стоун, Марион Котияр, Тим Бъртън, Фей Дънауей и др. 

За Ордена за изкуство и литература на Франция
Орденът за изкуство и литература е висше държавно отличие на Франция, учредено на 2 май 1957 г. по идея на тогавашния министър на културата Андре Малро по време на Президенството на генерал Шарл дьо Гол. Присъжда се на творци, откроили се с произведенията си в областта на изкуството или литературата, или с приноса си за влиянието на изкуствата и литературата, както и опзването на културното наследство във Франция и по света. Орденът има три степени: commandeur (командирска), officier (офицерска) и chevalier (кавалерска). Квотата на годишна база позволява в световен мащаб да бъдат наградени 20 души с командирска степен, 60 души с офицерска степен и 200 души с кавалерска степен. Сред другите българи, носители на Ордена за изкуство и култура, се открояват имената на Райна Кабаиванска, Руслан Райчев и Даниела Димова. 

Снимки: Виктория Вучева