Соня Йончева без ваканция през лятото

  • Сподели:
Соня Йончева без ваканция през лятото

Световноизвестното българско сопрано Соня Йончева няма да почива това лято. Отварянето на много от оперните театри и концертни зали осуети плановете й за лятна ваканция.

На 21 и 24 май Йончева бе е сред първите големи звезди, които отварят прочутата Виенска опера след падането на ограниченията в Австрия. Йончева блесна на сцената в „Тоска“ на Пучини. Ролята е от знаковите за Йончева, която през 2018 година бе звезда в новата постановка на Метрополитън опера в Ню Йорк. 

Историята за любов и ревност с въздействащата музика на Джакомо Пучини не слиза от световните сцени от 1900 година, когато на 14 януари в Рим премиерата се приема с безразличие от критиците. Днес това е най-поставяната опера на италианския композитор, а ролята на Тоска превръща талантливите певици в звезди. Такъв е случаят с Йончева, която получи ласкави критики за изпълнението си. След като пандемията от Ковид -19 на няколко пъти отложи спектаклите, сега Йончева пя „Тоска“ в компанията на Пьотр Бечала и Амброджио Маестри в един от най-елитните оперни театри в света. „Това е само началото от бъдещото ми сътрудничество с операта във Виена“, каза Йончева. С новото ръководство на театъра тя има планове за нови роли на сцената на Виенската опера.

През първите години от професионалната ми кариера бях обвързана с Парижката опера, Метрополитън, Ла Скала, Ковънтгардън, операта в Берлин. Сега искам да пея в повече театри, да се срещам с различна публика“, споделя Йончева, която продължава да изненадва публиката с различен репертоар и смели професионални избори.

Тези дни тя изнесе концерт в Катовице, на който изпълни песни на френския композитор Анри Дюпарк по текстове на Бодлер. Забележителното в неговата биография е, че след като завършва йезуитски колеж, през 1869 г. той се среща с Франц Лист и Рихард Вагнер във Ваймар. Вдъхновен от тази среща през 1870 г. публикува пет песни. Соня Йончева открива позабравеното му творчество и решава да го върне на сцена. Това е само малка част от богатия репертоар, който световноизвестната българка поддържа през годината. Наскоро Йончева триумфира със серия от концерти в Испания на сарсуела. Пресата отбелязва: „Още една голяма звезда от света на операта пропя сарсуела. Българката Йончева показа класа и изпълни някои от най-популярните произведения. Красивият й мощен глас, артистичността я нареждат от най-големите интерпретатори на този популярен музикален стил. Умението й да общува с публиката затвърди статуса й на една от най-големите и обичани оперни звезди в света днес“.

Йончева обяви и първите дати от серия концерти в Европа, на които ще представи новия си албум Rebirth. Плочата се радва на изключителен успех и е в класациите за най-продавани оперни албуми в няколко държави.

На концерта в София на 31 август Соня Йончева ще излезе с Пласидо Доминго. В репертоара са  включени арии и дуети от велики опери. „Надявам се да бъде празник на музиката!“, споделя Йончева. Нейната компания SY11 в партньорство със Столична община ще подарят на столичани и гости на столицата истинско музикално събитие.  Събитието е под патронажа на Министерство на културата

Специална сцена ще бъде изградена пред храм-паметник „Свети Александър Невски“. Йончева и Доминго ще бъдат на сцената със Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров. Специален пропусквателен режим ще осигури провеждането на мащабната „Гала в София“, която ще бъде записана и показана в няколко европейски държави. Екип на Euronews ще отрази концерта.