Соня Йончева представи за първи път концерта Коледа във Версай в кралския параклис на прочутия френски дворец

  • Сподели:
Соня Йончева представи за първи път концерта Коледа във Версай в кралския параклис на прочутия френски дворец

Празничният проект е замислен изцяло от оперната ни прима и бе заснет от екип на продуцентската ѝ компания SY11 Productions.

В навечерието на Коледа, на 10-ти декември, българското сопрано Соня Йончева представи концерта Коледа във Версай (Noël à Versailles) заедно с оркестъра и хора на Версайската опера (Opéra Royal). На пулта бе полският диригент Stefan Plewniak. 

Музикалният проект и самият избор на композиции е изцяло замислен и съставен от Соня Йончева. Под купола и величествената атмосфера на кралския параклис във Версай Chapelle royale, построен преди повече от триста години, прозвучаха композиции на Георг Фридрих Хендел, Шарл Гуно, Арканджело Корели, Джакомо Пучини, Пиетро Маскани, Андрю Лойд Уебър и други.

"Исках да представя разнообразна и нетипична коледна програма, затова включих в афиша дори и песен от Хондурас, посветена на Рождество Христово, а със селекцията на композитори за мен бе важно да изпълня произведения от различни епохи, на различни езици, с което за пореден път да докажем, че музиката и нейните послания говорят на универсален език и могат да развълнуват всеки от нас независимо от времето и пространстовото, в което се намира, и особено в навечерието на Коледа", сподели Соня Йончева.

По време на Коледа във Версай не бяха пропуснати обичани и популярни мелодии като Joy to the World, а кулминацията на събитието и един от най-емоционалните моменти бе изпълнението на песента Тиха нощ, свята нощ, тъй като примата ни изпя първия куплет на български език за приятна изненада на публиката.

Програмата завърши с няколко биса, сред които Аve Maria от Франц Шуберт и може би най-известната френска коледна песен Petit Papa Noël, която цялата зала запя заедно със Соня Йончева. След края на концерта тя благодари на френската публика, която винаги я посреща изключително топло.

По време на събитието присъстваше и снимачен екип на продуцентската компания на Соня Йончева SY11 Productions, за да запечата кадри от целия концерт, които ще бъдат излъчени пред широката публика в началото на 2024 година. През 2023 година знаменитият Версайски дворец чества своята 400-годишнина и след коледния концерт отвори специално врати за празнична фото- и видеосесия на Соня Йончева.  

Световната ни певица не за първи път пее във Версай. През 2011 г. тя дебютира на сцената на Opéra Royal в ролята на Клеопатра от операта на Хендел Юлий Цезар, a през ноември 2022 г. тя представи и рецитал с произведения на Хендел в емблематичната Огледална зала на Версайския дворец. Този репертоар бе пренесен и на столична сцена с рецитал навръх Великден тази година в акомпанимент на концертмайстора Зефира Вълова и Фестивален оркестър Изкуството на барока.

Снимки: Edouard Brane

Коледният концерт във Версай бе сред връхните точки на една много силна година за Соня Йончева и нейната продуцентска компания SY11. 

Билети за концертите от първи сезон на "Съкровени гласове": https://www.eventim.bg/bg/artist/skrobeni-glasobe-463/profile.html

Билети за операта "Тоска" с участието на Соня Йончева, Доминго Хиндоян (диригент), оркестър и хор на Държавна опера Пловдив: https://www.eventim.bg/bg/bileti/toska-plovdiv-ancient-theatre-628415/event.html

Билети за операта "Бохеми" - постановка на Софийска опера и балет с участието на Соня Йончева: https://www.operasofia.bg/repertoire/756

Соня Йончева създава своята продуцентска компания SY11 през 2020 година. Мисията на певицата и нейния екип е да реализират разнообразни проекти и събития в областта на изкуството и да ги поднасят по нов начин, привличайки разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Първите концерти, осъществени с SY11, са "Завръщане" в Античен театър Пловдив през лятото на 2020 г., а година по-късно - мащабната оперна гала, събрала близо 6000 души пред храм-паметника "Александър Невски" - с участието на Соня Йончева, Пласидо Доминго и под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония.

Следващите концерти, продуцирани от SY11, бяха свързани с албума на Соня Йончева "Прераждане" ("Rebirth"), издаден през 2021 г., и представянето на барокова програма в различни държави, а вече и у нас - именно с композициите от албума. През април 2023 г. следва концертът на Соня Йончева "Хендел" под акомпанимента на концертмайстор Зефира Вълова и Фестивален оркестър "Изкуството на барока".

Другият много важен проект на SY11 е сезонът "Съкровени гласове", събрал в своето първо издание различни млади водещи международни оперни артисти. Вече бе обявен и вторият сезон на "Съкровени гласове", включващ концерти на едни от най-утвърдените имена в световното оперно изкуство. Очакваме техните изяви в България през сезон 2024/2025 г.

През февруари 2023 г. се появи и албумът "Тhe Courtesan" на Соня Йончева, продуциран отново от лейбъла SY11, включващ едни от най-известните сопранови партии. Първата книга на Соня Йончева, озаглавена "Петнадесет огледала", представя 15 оперни героини, съпътстващи я в първите 15 години на нейната бляскава световна кариера. Книгата бе издадена от SY11 през 2023 г. и вече е преведена на няколко езика поради нестихващия интерес на почитателите ѝ от цял свят.