Соня Йончева създава музикален форум в България

  • Сподели:
Соня Йончева създава музикален форум в България

''Съкровени гласове'' ще събере в зала ''България'' звезди от цял свят

Световноизвестната българска оперна певица Соня Йончева ще организира музикален сезон, който ще събере известни изпълнители и музиканти в зала „България“ през есента.

Новината Йончева съобщи в навечерието на 24-ти май, Денят на славянската писменост и култура.

„За мен 24 -ти май е най-светлият български празник. От години обмислям да направя нещо по-трайно за моята родина, за публиката, с която съм свързана завинаги. Избрах празника на българската писменост и култура, за да обявя, че сезонът „Съкровени гласове“ ще има своето първо издание през сезон 2023/24 в зала „България“. През юни екипът на компанията ми SY11 events ще обяви имената на артистите, които съм поканила“, каза Йончева. 
Сезонът с музикални величия в зала „България“, организиран от българското сопрано ще бъде сниман и отразен от телевизия „Медичи“, специализирана в програми с класическа музика и опера.

Очаква се световноизвестната певица също да се включи със свой рецитал във фестивала. Програмата все още не е уточнена.
„Съкровени гласове“ ще се провежда всяка година в България като организаторите не изключват възможността фестивалът да гостува и в други градове на страната. 
„Отворени сме за партньорства с други градове. За нас е важно добрата музика да среща своята публика“, потвърдиха от SY11 events.
Компанията, създадена от Соня Йончева има зад гърба си три успешни концерта в България. 

В разгара на пандемията от Ковид-19 Йончева подари на родния си град Пловдив концерт в Античния театър с оперен репертоар, а през 2021 г. SY11 events организира грандиозната „Гала в София“, на която Йончева пя заедно с Пласидо Доминго и Софийска филхармония с диригент Найден Тодоров на площада пред катедралния храм „Свети Александър Невски“ в столицата. 

Концертът събра 5000 зрители и бе стриймван по целия свят. Екип на Euronews и други световни медии направиха репортажи от събитието. 
Третият концерт известното сопрано изнесе в навечерието на Великден тази година с бароков репертоар. 

На него бяха представени българското издание на книгата й „Петнадесет огледала“ и новият албум „Куртизанката“. 
На 24 -ти май Йончева ще излезе на сцената на Миланската „Ла Скала“ заедно с тенора Йонас Кауфман в новата постановка на „Андре Шение“.
Работният график на българката е изключително динамичен. През юни Йончева ще дебютира в „Мадам Бътерфлай“ на Пучини във Виенската опера, а на 30 август ще бъде звездата в Оперна гала във Варна с Оркестъра на Варненската опера.