Спасяването на мистър Банкс

  • Сподели:
Спасяването на мистър Банкс

Може би всички, които са чели „Мери Попинз” си спомнят образа на онази странна и може би „страшна” на пръв поглед гувернантка, дошла да помогне на семейство Банкс.

Приключенията на Мери Попинз са наистина интересни и може би карат всеки един читател да иска да види и да се запознае с ексцентричната и строга бавачка, която предлага приключения на Джейн, Майкъл и близнаците Джон и Барбара.

1961 година, Памела Травърс има финансови проблеми и най-накрая решава да даде шанс на Уолт Дисни да я убеди защо Мери Попинз трябва да бъде показана на големия екран.

В ролята на австралийската писателка Памела Травърс, дала живот на Попинз, влиза англичанката Ема Томпсън, а Уолт Дисни е пресъздаден от Том Ханкс. Не е силно да се каже, че борбата между двамата за екранизацията на строгата и чудновата бавачка е голяма. Травърс е решена да защитава образа на героинята си до последно.

Личностите на Травърс и Дисни се изправят една срещу друга. За писателката Попинз не е просто нейна героиня, тя е част от нейния живот. За Дисни пък възможността бавачката на семейство Банкс да излезе на екран е не просто с маргинални цели, това е едно обещание.

Ема Томпсън успява да изгради образа на Травърс от глава до пети. Веднъж я виждаме като непреклонната писателка, готова да се бори за всеки един детайл от образа на своята героиня, а друг като жената, която е изпълнена със съмнения, жената която сякаш носи някаква тъга в себе си.

Тази „борба”, която се води във филма бива прекъсната от флашбеци, в които виждаме детските години на Хелън Гоф (истинското име на Памела Травъс) и нейната близост с баща й Робърт (Колин Фарел) (прототипът на мистър Банкс).

А защо филмът е наречен „Спасяването на мистър Банкс”? Може би защото спасявайки мистър Банкс, Памела Травърс или Хелън Гоф се завръща в детството и спасява баща си.

Ема Томпсън не само изиграва ролята на австралийската писателка, тя сякаш се слива с образа. Ние, зрителите, разбираме защо пази така ревностно героите си и започваме заедно с нея да пазим истинската Мери Попинз.

Не остава назад и Том Ханкс. Актьорът многократно е показал и доказал своите актьорски умения.

Какво повече да кажем за „Спасяването на мистър Банкс”? Филмът ни завръща към онзи фееричен Холивуд отпреди 50 години, той носи от онази сладост, която ни кара да се усмихнем.

Режисьор е Джон Лий Ханкок („Сляпата страна”). „Спасяването на мистър Банкс” излезе по българските екрани на 3 януари.

Спасяването на мистър Банкс
В ролята на австралийската писателка Памела Травърс, дала живот на Попинз влиза англичанката Ема Томпсън, а Уолт Дисни е пресъздаден от Том Ханкс. Снимка: Movielistmania.blogspot.com
Спасяването на мистър Банкс
Личностите на Травърс и Дисни се изправят една срещу друга. Снимка: Blogcritics.org
Спасяването на мистър Банкс
„Спасяването на мистър Банкс” ни завръща към онзи фееричен Холивуд от преди 50 години, той носи от онази сладост, която ни кара да се усмихнем. Снимка: Collider.com
Спасяването на мистър Банкс
Снимка: Nerdist.com
Спасяването на мистър Банкс
Снимка: Vanityfair.com
Спасяването на мистър Банкс
Снимка: Huffingtonpost.com