Спектакълът ''Едип и пророците'' на режисьора Диана Добрева ще гостува на Народния театър ''Иван Вазов''

  • Сподели:
Спектакълът ''Едип и пророците'' на режисьора Диана Добрева ще гостува на Народния театър ''Иван Вазов''

На 14 декември Драматичен театър – Пловдив ще гостува на Народния театър „Иван Вазов" със спектакъла „Едип и пророците" по Софокъл. Сценичната адаптация и режисурата са на Диана Добрева, дългогодишен режисьор в Народния театър и първият български театрален режисьор, чийто спектакъл е включен в официалната селекция на Световната театрална олимпиада в Унгария през 2023 г. Автор на театралния текст е писателят, поет и драматург Александър Секулов.

„Едип и пророците" е спектакъл за проглеждането на сърцето, за смелостта да излезеш отвъд света, пълен с гадатели на нищото, с вестители на катастрофи, песен за възхитителния кураж да бъдеш човек. Това е спектакъл за просветлението, което те спохожда, когато приемеш грешките, платиш заблудите, надмогнеш скръбта и разбереш как и защо да си жив. За отместването на илюзиите, за разплитането на заблудите, за надникването към бистрия извор, където виждаш смиреното си лице.

В спектакъла участват: Константин Еленков, Диана Добрева, Ивана Папазова, Маргита Гошева, Елена Кабасакалова, Симеон Алексиев, Ивайло Христов, Борис Кръстев, Мартин Раков и Златко Шарков. Сценографията е дело на Мира Каланова, костюмите – на Марина Райчинова, музика и саунд дизайн – Петя Диманова и Явор Карагитлиев, хореограф е Стефан Йорданов, а асистент режисьор – Александра Докова.

Диана Добрева е носител на наградата „Coup de coeur" на критиката и пресата за най-добър спектакъл от международния фестивал в Авиньон, Франция. Отличавана е с наградите „Аскеер", „Икар" и „Златна роза". Нейни спектакли са канени на световни фестивали и сцени във Франция, Англия, Япония, Германия, Монако, Швейцария, Австрия, Русия, Румъния, Северна Македония, Словакия, Турция. Диана е режисьор на спектаклите „Калигула", „Народът на Вазов", „Бащата" и „Синът" – отличени с редица престижни награди и част от репертоара на Народния театър.

Диана Добрева и Александър Секулов в момента работят по нов мащабен проект – спектакъл по романа „Моби Дик" на Херман Мелвил, чиято премиера ще бъде на 3 и 4 февруари 2024 г. на Голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов".

Билетите за спектакъла „Едип и пророците" ще бъдат пуснати в продажба по-късно днес!

14 декември, 19.00 ч., Голяма сцена