Спомняме си за Петя Дубарова

  • Сподели:
Спомняме си за Петя Дубарова

Петя Дубарова е един от най-големите поетични таланти в българската литература. Споменът за момичето, което обичаше страданието, ще оживее утре вечер в зала 1 на НДК, когато ще се състои дългоочакваната премиера на филма, посветен на бургаската поетеса „Петя на моята Петя“.

Режисьор е Александър Косев, продуцент е Николай Урумов, а сценаристи са Нели Димитрова и Валентина Ангелова, които повдигат завесата на миналото, за да представят на съвременните млади хора Петя Дубарова и нейния талант. Подходът в създаването на филма е да свърже бъдещето с миналото. Историята е изградена върху връзките и паралелите между две тийнейджърки от различно време: Петя Дубарова и Петя Монова. Едната е дръзка и модерна, а другата – както е представена във филма – мъдра и митична.

„Петя на моята Петя“ задава въпроси, а съвременната Петя от филма трябва да открие своите отговори, поставена в ситуация между живота и смъртта – дали да избере живота или да последва любимата си поетеса Петя Дубарова…

Ролите са поверени на Алиса Атанасова, Александра Костова, Алена Вергова, Юлиян Вергов, Ясен Атанасов, Албена Павлова, Васил Банов,. Много от актьорите, които участват, са родени и свързани с Бургас, включват се и близо 500 жители на града като статисти.