"Stereo love" на Мартин Илиев - поредният международен успех на българското кино

  • Сподели:
"Stereo love" на Мартин Илиев - поредният международен успех на българското кино

След успешното представяне на филма "Виктория" на Майя Виткова на фестивала в Сънданс, САЩ и филмът "Чест" на Павел Веснаков, който спечели едновременно "Grand Prix" и номинация за Европейските филмови награди в рамките на 36-ия Международен фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран, Франция, тези дни дойде новината за нов успех на български режисьор зад граница. Късометражният филм "Stereo love" на младия, но безспорно талантлив режисьор Мартин Илиев е селектиран за участие на фестивали в САЩ, Испания и Румъния. В лентата взимат участие Китодар Тодоров, носителят на "Аскеер" Дарин Ангелов и наскоро завършилата Академията за театрално и филмово изкуство актриса Василена Гецкова. Екипът заснема 9-минутния филм само за една августовска нощ, а половин година по-късно късометражната лента поема по своя фестивален път, като стартът за тях е селекцията им за наградите за къс филм "Джеймисън" в рамките на "София филм фест". Там ще се борят за отличието заедно със заглавия като "Казабланка", първи и последен филм на вече покойния художник Кольо Карамфилов, "Чест" на Павел Веснаков, "Мостът" на предимно известната като актриса Яна Титова и "Паркинг" на Ивайло Монов.

Мартин, как дойде идеята за "Stereo love"?

Една вечер се возех в колата на приятел, който пусна диск. В колата прозвуча равен, монотонен и страшно скучен мъжки глас... Той започна да обяснява, че ако искам да се отърва от стреса и напрежението, трябва да си представя, че съм отново дете и рисувам картини с боички... През цялото време се смяхме доста на абсурдните приказки и убийствено смешния тембър на човека. Предполагам, че въпреки абсурдното звучене на гласа, този запис ме е провокирал и няколко дни след това се замислих за въздействието му, как все пак успя да влезе в съзнанието ми и че може би има хора, които наистина разчитат на нещо подобно да им помогне, да им реши проблемите.

Скоро след това дойде идеята за “Stereo love”. Написах сценарий, преработихме го няколко пъти и започнахме работа по бъдещия филм. От самото начало, докато пишех сценария, чувах в главата си един единствен глас - този на Китодар Тодоров. От там тръгна всичко. След като Кито хареса идеята и се съгласи да участва, се намерихме с Василена Гецкова и Дарин Ангелов и нещата се завъртяха. Лятото на миналата година за една нощ успяхме да заснемем филма. От самото начало това беше нещо като концепция - камерна история, която е концентрирана на едно място и действието се случва в един малък отрязък от нощта, в един кратък момент от живота на героите.

Продуцент на филма е Мария Методиева и наскоро създадената от нея компания “Wonderland”. Pro Cinema ни е технически ко-продуцент. Филмът е реализиран с лични средства и благодарение на хората от екипа, актьорите, които повярваха в нас и участваха за идеята. С постпродукцията много ни помогнаха от Cinemotion.

Разкажи ни какво се случва около теб и филма.

Той вече е завършен и започва успешно да живее свой собствен живот. Филмът е селектиран в конкурсната програма на 18-я София Филм Фест и ще се състезава за наградата на Джеймисън за най-добър български късометражен филм. Това ще бъде премиерата на филма. Щастливи сме, че ще се случи именно тук, точно на Филм Феста, пред българска публика. След това филмът ще отпътува за Америка, а в края на месец март ще бъде в конкурсната програма на фестивала за късометражно кино в Клуж, Румъния, а в началото на април ще се състезава на фестивала в Лансароте, Испания.

Да представяме филм зад океана звучи като голям пробив - така ли е наистина?

Звучи като едно добро начало. Представянето на филм на фестивал само по себе си е пробив, особено при късометражните филми, където конкуренцията е огромна и на някои от фестивалите броят на изпратените филми за селекция надхвърля 5-6 хиляди.

Очаквам, че филмът ще продължи успешно с фестивалния живот, ще има нови селекции и че ще достигне до още повече зрители.

Режисираш музикални клипове (Остава - "Един момент", "Лека нощ"), едни от най-известните ТВ продукции в България, както и много рекламни клипове. Изкуството и комерсиалната работа очевидно добре съжителстват в твоето портфолио.

Сякаш да! Опитвам се да ги съчетавам максимално безболезнено. Разнообразието и различният опит са важни за мен, защото ми дават възможност за различни преживявания. А и не смятам, че изкуството непременно изключва комерсиалното.

Снимането на клипове ми доставя страхотно удоволствие, защото мога да оставя въображението си да работи свободно, да експериментирам, не чувствам тежестта на това, че трябва непременно да постигна определен резултат. Клиповете на Остава бяха точно това - имахме си пълно доверие с групата и те ми позволиха да направя това, което искам на 100%. Накрая резултатът беше страхотен.

“Лека Нощ” беше замислен като късометражен филм, работихме с Мариан Вълев, който има много силно присъствие и направи историята наистина въздействаща. Визията, сюжетът допълниха по особен начин музиката и заедно “зазвучаха” по невероятен начин. Когато снимам клипове винаги се опитвам да разкажа история, да има сюжет, да не е просто една поредица от ефектни визии, а да напомня по-скоро на кратък филм.

Снимането на реклами е различно преживяване - там трябва да се постигне определена цел, всеки детайл е изключително важен, всеки кадър е премислен и предварително уточнен. Предизвикателство е да разкажеш история в по-малко от минута.

Какво ти предстои в най-скоро време?

Заедно с продуцента Мария Методиева в момента работим по следващия проект за късометражен филм - “Може би Утре”. Проектът вече стартира успешно - миналото лято спечелихме една от наградите от конкурса за представяне на проекти “Filmer Forge Pitching” на фестивала за късометражно кино “В Двореца”, Балчик. Работим заедно със сценариста Георги Иванов, който е добре познат с работата си върху сериали като “Стъклен Дом”, “Революция Z” и “Фамилията”.

След като споменаваш няколко от имената на актуалните български сериали, да очакваме ли и твоето име под бъдещ такъв проект или пълнометражна лента?

В момента работя по няколко идеи - едната от тях е за документален филм, имам идея и за игрален пълнометражен, но съм все още в начален етап. Надявам се нещата да се случат скоро, но преди това ми предстои да заснема следващия късометражен филм.

За сериал нямам нищо против, нещо повече – бих се радвал да видя името си съвсем скоро под нов такъв проект.

Официалната премиера на "Stereo love" е в рамките на "София Филм Фест" в "Дом на киното" на:
11 март (вторник), 18:30 ч.
13 март (четвъртък), 12:00 ч.

"Stereo love" на Мартин Илиев - поредният международен успех на българското кино
Плакатът на ''Stereo love'' е дело на Ина Николова
"Stereo love" на Мартин Илиев - поредният международен успех на българското кино
Работни моменти от заснемането на ''Stereo love''. Снимки: Кирил Станоев
"Stereo love" на Мартин Илиев - поредният международен успех на българското кино
"Stereo love" на Мартин Илиев - поредният международен успех на българското кино