“Street Art за вкъщи” откриване на изложба в София и Сао Пауло, Бразилия

  • Сподели:
“Street Art за вкъщи” откриване на изложба в София и Сао Пауло, Бразилия

Партньорските организации Sito Studio и Visionary правят голяма крачка напред и пренасят проекта в чужбина. Български и международни стрийт и графити артисти обединяват творческите си сили в колективна изложба с уникални сериграфии, ризо принтове и еко торбички в ограничен тираж. 

На 28 септември в Sito Studio, София бяха представени творби на български и международни стрийт артисти в колективна изложба с уникални сериграфии, ризо принтове и еко торбички в ограничен тираж. Ако искате и вие да отнесете късче улично изкуство у дома, минете да разгледате изложбата, която ще продължи до началото на месец ноември на ул. Цар Симеон 66.

В присъствието на Посланика на България в Бразилия Н.Пр. Г-жа Сърчаджиева, фондация Visionary, артисти и представителите на местната street art сцена откриха изложбата в Сао Пауло, Бразилия на 5-ти октомври 2023.

Как протече подготовката?

Благодарение на артистичното ателие художниците имаха възможност да се потопят по-дълбоко в технологията на ризо печата и ръчния ситопечат. Така в бъдеще, те ще могат лесно да създават лимитирани серии произведения на изкуството, които да достигат по-лесно до публиката. 

Всички поканени художници в Street art за вкъщи 2023 работиха заедно с Visionary през годината в публичното пространство на София и създадоха свои стенописи. Много от тези произведения на изкуството са вдъхновение за печатните творби, създадени за колективната изложба. Това означава, че наистина ще можете да си вземете парченце улично изкуство за вкъщи

Кои имена ще видим на изложбата?

Второ издание (2023): 

Acidum Project (BR) | JahOne (BG) | Santa Gross (CO) | Sé Cordeiro (BR) | Sve Yankov (BG) | Video.SCKRE (AT/ DE) |  Wedo (ES) | Yeto (BG)

Първо издание* (2021):

Алекси Иванов (BG)  |  Bilos (GR/BG)  |  The Felon (BG)  |  GANA (BG)   |  GLOW  (BG)  |  JERMAIN (BG)  |   KOTK  (BG)  |   MOUSE (BG)

Кога и къде може да се насладим на изложбата, а защо не и да се сдобием с улично изкуство за дома от признати имена на международната  стрийт арт сцена?

София, България
Откриване: 28.09.2023, 19:00
Изложбен период: 28.09.-03.11.2023
Къде: Sito Studio, "Цар Симеон"66

São Paulo - SP, Brazil
Откриване: 05.10.2023, 19:00 - 15.10. 2023
Изложбен период: 05.10.-17.10.2023
Къде: Alma da rua, R. Gonçalo Afonso, 96 - Jardim das Bandeiras

Bogotá, Colombia**
Откриване: 03.11.2023, 19:00
Изложбен период: 03-05.11.2023
Къде: Cloud House, Cra. 22 #75-18

В Богота към проекта се присъединяват и 8 колумбийски художници с техния уникален художествен стил, с което ще допринесат да покажем разнообразието от стилове в уличното и монументално изкуство във всяка от държавите.

Всички творби са ръчно отпечатани от художниците. Всеки от участниците изследва технологията за дигитален и ръчен ситопечат в поредица от работилници, докато прилагаха на практика знанията за създаване на уникални отпечатъци в ограничен тираж. Street Art за вкъщи има за цел да задълбочи уменията в областта на сериграфията на стрийт арт и графити артистите чрез участието им в творчески работилници в студиото за ситопечат Sito Studio (София, България).

Street art за вкъщи 2023 е проект на Sito Studio (BG) и се организира в партньорство с Visionary (BG) и с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” по програма “Едногодишен грант” - 2022.

Street art за вкъщи 2023 | International tour е част от проект Симбиоза, включващ поредица от дейности за културен обмен, инициирани и организирани от Visionary (BG), Sé Cordeiro (BR), Cuas (BR), Santa Gross (CO), и Traque (CO) и финансиран по програма “Мобилност” 2023 на Национален фонд “Култура”

Sito Studio (BG) е споделено студио за ръчен ситопечат, посветено на обучението, популяризирането и вдъхновяването на любители и художници с тази технология. Основната мисия на студиото е да въвежда хората в света на ситопечата, да им помага да навлязат в техниката и да ги води от изграждането на концепцията до разработването и отпечатването на техните проекти, за да ги подкрепя в творческите им амбиции.
www.sito-studio.com
@sito.studio

Visionary (BG) е продуцент на значими проекти за визуално изкуство в градското пространство със седалище в София, България. Основният фокус е авторският поглед на отделния артист и даването на свобода за разгръщане на личното виждане. Поле за изява на фондацията е градската среда, нейното облагородяване и превръщане в пространство за изкуство.
www.visionary.foundation
@visionary.found

Sé Cordeiro (BR) е художник на стенописи и преподавател по изкуство в арт центъра Cuás в Куня, Южна Бразилия.
Стенописите и картините на Sé могат да бъдат видяни по целия свят в страни като Колумбия, Перу, Аржентина, Франция, Германия, Португалия, Италия, Сърбия, Ирландия, а сега и в България. В творчеството на художника преобладават женските фигури и техните обемни коси, винаги с излъчване на сигурност и лекота.
През последните 6 години художникът живее в малкото градче Куня в провинцията на Сао Пауло - сюжет, който започва да оказва пряко влияние върху творчеството му, все по-често свързано с природата, селски живот, популярната култура. Заедно с други художници той е съосновател на арт центъра Cuás, където се организират различни арт дейности.
www.secordeiro.com.br
@se_cordeiro
@cuas_arte

Santa Gross (CO) е илюстратор и художник на стенописи от Колумбия с над 7 години опит. Освен това е художествен директор и съосновател на творческото трансмедийно студио Traque, базирано в Богота.
Характерният стил на Santa Gross се основава на разработването на 2D илюстрации, които по-късно се подсилват с контрастни градиенти и полутонова текстура за създаване на обеми, подобна на ситопечат. В съчетание неговите уменията за илюстриране и композиране той постига отличителен стил в картините си в голям мащаб.
www.traque.co
@santa.gross
@traque.ko