Супергероите във филмите (II част)

  • Сподели:
Супергероите във филмите (II част)

Супергероите във филмите (I част)

През 2006 г. режисьорът Браян Сингър направи нов филм за Супермен – „Супермен се завръща” (с Брандън Рут, Кейт Босуорт и Кевин Спейси), което беше продължение на втория филм за Супермен от 1980 г. Тази година Зак Снайдер (режисьора на „Пазителите” – също на DC comics) направи рибуут (нова версия) на Супермен – „Човек от стомана” с Хенри Кавил, който, както изглежда ще има продължение, което ще ни изправи срещу двата основни герои на DC Батман срещу Супермен – в случая – Бен Афлек срещу Хенри Кавил.Съвсем скоро се разбра, че Жената Чудо пък ще бъде Гал Гадот.

През годините DC comics са доста активни в направата на филми за други супергерои (не всички толкова успешни). Сред тях са: „Стомана” с Шакил О’Нийл от 1997, „Лигата на необикновените” от 2003 г., „Жената котка”( 2005), „Константин” (2005), „V като Вендета” (2005), „Джона Хекс” (2010), „Зеленият фенер” (2011).

И така, прохождането на MARVEL в киноиндустрията не започва въобще леко. След „Хауърд - патицата”, компанията прави още няколко неуспешни опита, преди да излезе и нейната звезда. През 1990 г. е заснет филм за „Капитан Америка” с Мат Селинджър. В него първият отмъстител се изправя срещу Червения череп. Смятало се е филмът да бъде пуснат по големите екрани през лятото на 1990, когато са се навършвали 50 години от създаването на Капитан Америка, но това така и не става. Филмът директно излиза на видео през 1992 (само в някои страни излиза по кината).

MARVEL имат още един неуспешен опит. Това е нискобюджетният (с бюджет от 1 000 000 долара) „Фантастичната четворка” от 1994 г. Говори се, че още от самото начало филмът е нямало да види бял свят. Въпреки трейлърите, които излизат по екраните, „Фантастичната четворка” така и не прави своята премиера на голям екран.

Успехът на MARVEL идва през 1998 г. с „Блейд” на режисьора Стивън Норингтън (макар и различаващ се малко от комиксите) с Уесли Снайпс в ролята на вампиро-човешкия хибрид. Историята за Блейд се превръща в трилогия, като през 2002 г. и 2004 г. са заснети следващите две части: „Блейд II” на Гийермо дел Торо и „Блейд Троица” на Дейвид Гойер.

„Блейд” дава началото на поредица от филми за героите на MARVEL. „X-Мен” на Браян Сингър от 2000 г., на още няколко филма за мутантите начело с Лоугън (Хю Джакман), професор Ксавие (Патрик Стюарт), злодея Магнито (Иън Маккелан). Създават се както прикуъли, така и последващи филми. Тази година излизе „Върколак”, а през май 2014 се очаква „Х-Мен: Дни на отминалато бъдеще”. Скоро беше съобщено, че и „Дни на отминалото  бъдеще” ще има продължение „X-Мен: Аполалипсис”, което най-вероятно ще видим през 2016.

През 2002 г. най-накрая се появи и пълнометражен филм за Спайдърмен. В ролята на режисьора влезе Сам Рейми (режисирал преди това “Darkman” с Лиам Нийсън). Тоби Магуайър облече костюма на човека паяк и в последвалите две продължения от 2004 г. и 2007 г. Първият филм за паяка е високо оценен, като той е и смятан за един от най-добрите филми за супергерой. Съвместната работа на Сам Рейми и Тоби Магуайър с Columbia pictures за Спайдърмен приключи през 2010 г., когато разпространителят реши да започне историята за Питър Паркър отначало и Андрю Гарфилд влезе в кожата на спайди.

През 2003 и 2005 излязоха „Дявол на доброто” с Бен Афлек и „Електра” с Дженифър Гарнър.

През 2003 и 2008 излязоха два различни филма за зеленото чудовище Хълк, първият на Анг Лий с Ерик Бана и вторият на Луй Летериер с Едуард Нортън.
След неуспеха или по-скоро непоявата на „Фантастичната четворка” от 1994 г., четиримата герои все пак виждат голям екран с двата филма от 2005 и 2007 г.

Няма как да говорим за MARVEL и да не споменем „Железния човек” на Джон Фавро (първите два филма) и влезлият в ролята му Робърт Дауни Младши. Дауни успява да създаде един ексцентричен и интересен железен човек. „Железен човек 3” пък на Шейн Блейк носи невиждания за MARVEL дотогава приход от 1 213 169 263 долара.

"Тор" и "Капитан Америка" са едни от последните екранизации на герои на MARVEL. Първата екранизация на "Тор" е през май 2011 с Крис Хемсурт в ролята на асгардския принц, които се изправя срещу осиновения си брат Локи – Том Хидълстън. Тази година излезе и продължението „Тор: Светът на мрака”.
Макар и първият отмъстител, Капитан Америка излезе последен (засега) на големия екарн. Крис Евънс облече костюма на Капитан Америка / Стив Роджърс.

MARVEL и придобилата го през 2009 г. The Walt Disney Company доста бързо се ориентираха в обстановката и направиха „Отмъстителите” (2012) като събраха голяма част от героите на Стан Лий и компания – Капитан Америка, Железният човек, Хълк, Тор, Черната вдовица, Хоуки, Ник Фюри. След огромния успех на „Отмъстителите” (2012), през 2015 ни очаква „Отмъстителите: Епохата на Ултрон”. Освен изброените по-горе, участие във филма ще имат и Елизабет Олсън като Уанда / Scarlet witch и Аарон Тейлър Джонсън – Пиетро Максимоф / Quicksilver.   

Макар че DC comics и MARVEL са двата гиганта в индустрията и тези с най-много герои, и други компании като Dark horse comics и Caliber comics успяват да покажат своите герои на голям екран. Такива са Маската (с Джим Кери в ролята) и Хелбой (Рон Пърлман) на Dark horse comics, които се сдобиват с екранизации през 1994 и 2004 г., както и Гарванът на Caliber.

Още през април 2014 г. ни очаква следващият филм за Първия отмъстител – Капитан Америка, а месец по-късно през май – следващият „Невероятният Спайдър-мен 2”. Следват „Teenage Mutant Ninja Turtles на Mirage comics и „Пазители на галактиката”, “Ant-man” „Батман срещу Супермен”и др.

Явно както на холивудските продуценти, така и на нас, зрителите ни харесва героите да спасяват човечеството. И докато това продължава да има успех в рецензиите и отзивите и най-вече в бокс офис класациите, супергероите ще продължават да бъдат част от киноафишите както в скорошно, така и най-вероятно в далечно бъдеще.

Супергероите във филмите (II част)
Както на холивудските продуценти, така и на зрителите им харесва героите да спасяват човечеството
Супергероите във филмите (II част)
Железния човек
Супергероите във филмите (II част)
Капитан Америка
Супергероите във филмите (II част)
Блейд
Супергероите във филмите (II част)
Х-Мен
Супергероите във филмите (II част)
Спайдърмен
Супергероите във филмите (II част)
Хълк
Супергероите във филмите (II част)
Тор