Светослав Сотиров: Всяка песен трябва да разказва история и да отправя послание

  • Сподели:
Светослав Сотиров: Всяка песен трябва да разказва история и да отправя послание

Срещаме ви със Светослав Сотиров - преподавател по текстопис и автор на първия учебник по текстопис в България, който е един от практическите лекторите в Творческа академия "Заешка дупка".

Академията ще проведе своите обучения в рамките на три месеца, в периода 25 септември - 16 декември 2017 г. Приемът ще продължи до 25-ти август. 

Писателските групи са в следните направления: "Проза", "Поезия", "Кино сценарий", "Телевизионен сценарий", "Драматургия", "Рекламно писане", "Текстопис".

Ето какво сподели Светослав Сотиров пред HighViewArt.com за предстоящата му работа като преподавател по "Текстопис" в "Заешка дупка":

- В началото бе Словото! Но когато става въпрос за текста на песен, кое е първото - музиката или словото?

- Когато става въпрос за текст на песен, твърдо е словото! При над 40 милиона издадени песни достъпни във всеки удобен за вас контекст, това, което прави впечатление докато слушате, и което остава в съзнанието ви, е текстът на песента, разказан като интересна история или послание.

Често можете да чуете смесвания от различни песни, които споделят една и съща хармония. Може да направите сигурно цял час музика от различни песни, които преливат една в друга заради споделената хармония.

Когато става въпрос за популярни песни, мелодията също често е близка като ходове и е съчетание от кратки фрази, за да може хората да я запомнят и това често ограничава авторите на популярна музика.

Затова смятам, че когато говорим за текст на песен основният фактор, за да е успешна една песен е текстът, разказан под формата на интересна история с послание.

- Каква е разликата между поезията и текстописа?

- Най-краткият отговор е, че поезията е за четене, а текстописът е за слушане. Песните се слушат и когато пишете текст за песен, трябва да се съобразявате с ритмиката и мелодиката на текста, както и дали може да бъде изпълнен вокално.

Но връзката между текстопис и поезия е огромна и всеки, който е писал поезия е в доста добра позиция да започне да пише текстове на песни.

- Има текстове на песни, които звучат като истинска поезия. Има и песни с елементарни словосъчетания, отиващи на ритъма на музиката. В това отношение може ли да кажем, че има различни жанрове при текстописа?

- Не бих казал, че има жанрове. Има текстописци, които владеят в различна степен умението да съчетават основните елементи в Текстописа, а именно История, Структура, Ритъм и Рима.

Колкото по-вещ сте в занаята, толкова повече песните ви могат да звучат и като "поезия".

- Текстът на една песен трябва ли задължително да има послание?

- За мен да! Ако искате една песен да бъде запомнена и споделяна, тя трябва да носи послание.

Задайте си въпроса защо си спомняте определени филми, книги, поезия, разкази или дори вицове. Всички те съдържат интересно поднесена история с послание.

Хората изпитват емпатия, свързва ги възможността да съпреживяват, но всеки човек е уникален в преживяванията си и дори и да разказваме една и съща случка или история, никога няма да го поднесем по еднакъв начин, винаги ще оставим нещичко от себе си.

Това е основно предимство при създаването на песен като текстописец, личният поглед, посланието в разказаната от вас история.

- През последните 2-3 години в българската поп и рап музика се появиха доста пошли текстове на песни, които станаха хитове сред тийнейджърите. Твоят коментар на това явление?

- Всеки има право да се себеизразява. Ако искате тийнеджърите да слушат песните ви и те да станат хитове, напишете такива, които да не са "пошли" и все пак да са интересни за тях.

Тийнеджърите харесват и доста западноевропейска и американска музика, с не непременно пошли текстове.

Определящо е качествената идея, изпълнена на близко до световното ниво на музикална продукция, защото младите хора слушат и сравняват, и когато имат избор, го правят без да се замислят за "патриотизъм" или "порядъчност".

- Какви качества се изискват, за да станеш добър текстописец?

- Същите, каквито се изискват, за да сте добър професионалист във всяка една професия, поне основни познания по музикална теория и много да обичаш и да умееш да се себеизразяваш чрез текст.

- Ще преподаваш "Текстопис" в Творческа академия "Заешка дупка"? На какво ще искаш да научиш курсистите си?

- Да отворят умовете и сетивата си за още един нов и надявам се вълнуващ за тях свят. На умението да разказват интересно искрени истории в песенна форма.

Да им помогна да разберат, че текстописът е занаят. Да се престрашат да опитат, да се свързват идейно и практически с колеги от музикалния бранш и да създадат с тях песни, с които да се радват, да се асоциират.

- Твоят съвет към всеки, който е тръгнал да пише текстове за песни?

- Съвети избягвам да давам напоследък, особено непоискани, но им пожелавам власт над думите, "защото оня, който има власт над думите, владее света".