Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в НДК

  • Сподели:
Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в НДК

Събития на 4 и 5 ноември в зала 1 бяха разпродадени предварително и близо 8000 души ще гледат за първи път на живо двамата музиканти заедно 

Световноизвестната цигуларка Дорина Марков ще бъде специален гост на концертите на Любо Киров в зала 1 на НДК на 4 и ноември. Събитията бяха разпродадени предварително и близо 8000 души ще могат да гледат за първи път на живо изпълненията на двамата музиканти.

Дорина Марков е творец, който дълбоко вярва в това, че музиката е универсална и не е затворена в отделни жанрови граници. Това я събира и на сцената с Любо Киров, за да изпълнят заедно „Всички пътища водят към теб“. 

Цигулката на Дорина Марков звучи в песента на Адел Skyfall, която печели „Оскар“, „Златен глобус“, „Грами“ и БРИТ. Свири в албумите и концертите на някои от най-известните световни поп музиканти като Пол Макартни, Стинг, Адел, Куинси Джоунс, Грегъри Портър, Ози Озбърн, Stereophonics, Гари Барлоу. 
Дорина Марков е музикален космополит.

Била е концертмайстор на Софийската опера и балет. Събира опит в най-престижните оркестри в света - Лондонската филхармония, оркестъра на Би Би Си, Academy of St Martin in the Fields, Britten Sinfonia и други. Тя е единствената българка, поканена за водач на група цигулки в двата оркестъра на Операта в Сидни. 

Под палките на най-големите диригентски имена и в турнетата по света тя изгражда своята репутация на безупречен изпълнител. Всичко това води до покана да се присъедини към групата студийни музиканти в „Аби Роуд“, която събира най-изявените класически музиканти във Великобритания. 

Оттам за нея се отварят вратите за една дългогодишна мечта – да бъде част от киното. Записала е над 300 филма, сред които холивудските хитове - Skyfall, The Black Panther, The Avengers, The Hunger Games, Star Wars, The Beauty and the Beast, Lord of the Rings, Aladdin, Interstellar, между многото други. 

Тя продължава да се изявява и като класически цигулар и свири камерна музика в различни формации с някой от най-изявените класически музиканти.

Едновременно с това преподава в „Кингс Колидж Лондон“ (Кралският колеж).

Именно постоянното търсене на предизвикателствата в музиката ще събере Дорина Марков и Любо Киров за първи път. А публиката в зала 1 на НДК ще бъде първата, която ще чуе общите им изпълнения на 4 и 5 ноември.